Zemřel automobilový konstruktér a průmyslník Ferry Porsche

Zell am See (Rakousko) - Ferry Porsche, německý automobilový podnikatel a syn slavného konstruktéra Ferdinanda Porscheho, zemřel 27. března 1998. Jeho firma se stala jednou z nejznámějších výrobců sportovních vozů. Ferdinand Anton Ernst Porsche, přezdívaný Ferry, se narodil v roce 1909 ve Vídni. V roce 1931 založil jeho otec v německém Stuttgartu konstrukční kancelář a jeho syn zde patřil mezi první pracovníky.

V červnu roku 1934 uzavřela Porscheho firma smlouvu s Říšským svazem automobilového průmyslu na výrobu vozů, Porsche navrhl také několik typů obrněných vozidel. Po skončení druhé světové války byli syn i otec zatčeni a odsouzeni za spolupráci s nacisty. Po svém propuštění přenesl Ferry Porsche aktivity firmy z Německa do rakouského Gmündu. V roce 1947 sem přišel i jeho otec, který byl rovněž propuštěn. 

Na počátku 50. let se firma kvůli výhodnému kontraktu s automobilkou Volkswagen přestěhovala zpět do Německa. Ferdinand Porsche záhy zemřel a řízení automobilky přešlo na Ferryho. Pod jeho vedením se firma stala jedním z nejrespektovanějších podniků v oboru.

Ačkoliv Ferdinand Porsche mladší v roce 1990 rezignoval na své vedoucí funkce, coby čestný předseda dozorčí rady si vliv ve firmě udržel až do své smrti.