Poslední americká vojska opustila jižní Vietnam

Hanoj - Poslední americké jednotky opustily jižní Vietnam 29. března 1973. Stalo se tak dva měsíce po uzavření dohody o ukončení války a obnovení míru ve Vietnamu. Podepsání tohoto dokumentu ukončil téměř desetiletý, krvavý válečný konflikt. Ve válce přišlo o život na 1,5 milionu Vietnamců. Zemřelo přes 400.000 civilistů a více než 300.000 vietnamských vojáků zůstalo nezvěstných.

Spojené státy přesvědčené o nezbytnosti bojů proti šíření komunismu v Asii uzavřely dohodu s jihovietnamskou vládou v dubnu 1960. Pakt deklaroval přátelství a vzájemné pomoc USA vůči Vietnamu. 

Zbraně na jih Vietnamu však Spojené státy dodávaly už od roku 1950. Otevřená zničující válka se rozhořela po přestřelce mezi americkým torpédoborcem Maddox a severovietnamskými torpédovými čluny 2. srpna 1964 v Tonkinském zálivu.

Americká armáda poté zahájila nálety na území severního Vietnamu a na jihu vystupňovala hon na partyzány. Američané na Vietnam svrhli na 45 milionů tun bomb a území zamořili 72 milionů litrů herbicidů. Nejznámější  z nich Agent Orange rozprášili 41,8 milionu litrů. Herbicidy zničily vegetaci v rozsáhlých oblastech na řadu desetiletí. Nevybuchlé miny a bomby dodnes zabíjejí a mrzačí tisíce Vietnamců.

Vydáno pod