Britové a Američané začali zásobovat Západní Berlín samostatně

Berlín - V posledních třech poválečných letech narůstalo napětí mezi  někdejšími sovětskými spojenci a Němci. Rozpory mezi někdejšími válečnými spojenci, západními mocnostmi a Sovětským svazem, vyvrcholily v roce 1948 první berlínskou krizí. První dubnový den roku 1948 ohlásili Sověti svůj úmysl kontrolovat vojenské vlaky směřující do rozděleného města ze Západu. Američané i Britové to ale rázně odmítli a pro zásobování svých jednotek raději použili dopravní letouny.

Blokáda Západního Berlína a jeho zásobování dopravními letouny trvalo 318 dní. Každá nehoda se přitom v kontextu začínající studené války mohla stát záminkou nového konfliktu.

Kontrolu zásobovacích vlaků nařízenou Stalinem Američané i Britové rázně odmítli a pro zásobování svých jednotek raději použili dopravní letouny. Během dalších měsíců Sověti čas od času přerušili spojení Západního Berlína se západními sektory Německa.

Podle Jaroslava Láníka z Vojenského historického ústavu v Praze situaci chápali jako pokus o další územní expanzi Sovětského svazu směrem na západ. Po únorovém puči v Československu totiž celou střední a východní Evropu ovládaly komunistické strany s vazbami na Kreml. Úplné odříznutí Berlína od zásobování začalo 24. června 1948 a bylo reakcí na zavedení nové měny v západních zónách.

Stalinův záměr vystrnadit Brity a Američany z Berlína ale nevyšel. Západní Berlín hladověl jen dva dny. Poté první letouny shodily nejdůležitější zásoby a tento letecký most se nezastavil téměř celý následující rok. Během tohoto období přeletělo do Západního Berlína přibližně 2,3 milionu tun nákladu. Jednalo se především o potraviny, uhlí a palivo. Pozemní blokáda skončila 11. května 1949. Letouny ale pro jistotu zásobovaly město ještě 3 měsíce.

Západní Berlín se v poválečných letech stal západní enklávou obklopenou územím Sověty ovládaného východního Německa. Vítězné mocnosti se na rozdělení poražené země i jejího hlavního města dohodly na konferenci v Postupimi. Rostoucí rozepře mezi Spojenými státy a Sovětským svazem ale vedly k odlišnému vývoji na oddělených územích, a následně až ke vzniku dvou německých států. Pozemní blokáda skončila 11. května 1949. Rozdělení Berlína definitivně potvrdilo postavení berlínské zdi v roce 1961.

  • Letiště Templehof, centrum příjmu zásob při sovětské blokádě Berlína v letech 1948-1949 zdroj: www.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/283/28245.jpg
  • Berlínská blokáda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/856/85586.jpg
Vydáno pod