Hradecký soud již potřetí projednává kauzu bývalého sbormistra Kulínského

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes začne již potřetí projednávat případ bývalého sbormistra dětského pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Obžaloba jej viní ze zneužívání 49 členek pěveckého sboru. Sbormistrovi, který strávil 219 dnů ve vazbě, hrozí v případě prokázání viny až 12 let vězení.

Kulínský podle posledních informací obžaloby, které zazněly při dnešním zahájení procesu, souložil se šesti členkami sboru. Sboristky měl zneužívat v letech 1984 až 2004.

Líčení bude trvat do 13. listopadu a před soudem by mělo vypovídat kolem 50 svědků. Na první dva dny nynějšího líčení soud naplánoval výslech obžalovaného. Zbývajících deset dní budou před soudem jako svědkyně vypovídat členky sboru. Líčení tím však neskončí, v dalším jednání, které zatím nemá konkrétní datum, se čekají například výpovědi znalců.

Krajský soud v Hradci Králové soudkyně Bímové Kulínského zprostil obžaloby již dvakrát, v loni v srpnu a letos v květnu. Obě jednání se týkala jen dvou nejzávažnějších skutků. Odvolací pražský vrchní soud ale oba rozsudky zrušil a posledním verdiktem také nařídil spojit všech 49 skutků do jediného líčení. Případ také nebude projednávat senát soudkyně Anny Bímové, která nerespektovala připomínky vrchního soudu.

Policie zadržela Bohumila Kulínského před třemi lety a obvinila jej z ohrožování výchovy mládeže a pohlavního zneužívání. Trestných činů se údajně dopustil v letech 1984 až 2004 na nezletilých členkách sboru většinou během zájezdů tělesa po republice i v zahraničí. Policie Kulínského zadržela na základě trestního oznámení z léta 2004, které podal muž jeho bývalé manželky. Sbormistr všechna obvinění odmítl, o den později na něj byla uvalena vazba.

V lednu 2005 policie rozšířila původní obvinění ze zneužití devíti sboristek o další skutky, obžaloba tak nakonec stíhá Kulínského za sexuální zneužívání 49 někdejších členek sboru.

Obvodní soud pro Prahu 4 začátkem února 2005 prodloužil Kulínskému vazbu o tři měsíce, podle soudu by mohl pokračovat v trestné činnosti. Ústavní soud však rozhodl, že prodloužení vazby bylo v rozporu s ústavou, a Kulínský tak v červenci 2005 opustil pankráckou věznici.

Žalobci z Prahy 4 pak v polovině srpna 2005 předali případ do Hradce Králové, protože dva nejzávažnější skutky se údajně odehrály ve východních Čechách. Kauzu dostal k projednání Krajský soud v Hradci Králové, který 17. července 2006 zahájil ve věci hlavní líčení. Kulínský čelil obžalobě z pohlavního zneužití dvou bývalých sboristek. Dalších 47 případů údajného sexuálního zneužití hradecký soud předtím vyloučil k projednání před pražským soudem.

O měsíc později hradecký soud Kulínského poprvé zprostil viny; rozsudek zrušil Vrchní soud v Praze. Týž soud loni v říjnu rozhodl, že obžalobu týkající se zbylých 47 případů musí projednat nikoliv Obvodní soud pro Prahu 1, kde má Kulínský trvalé bydliště, ale královéhradecký krajský soud. Předsedkyně senátu hradeckého soudu Anna Bímová proti rozhodnutí podala stížnost k Ústavnímu soudu, domáhala se přitom zrušení části zákona o soudech a soudcích. Její stížnost Ústavní soud letos v srpnu zamítl.

Lucie Strašíková

Vydáno pod