Na internet zamířil první spam

Praha - Američtí právníci Laurence Canter a Martha Siegelová vstoupili 12. dubna 1994 do internetových dějin. Právě jejich „zásluhou" totiž  počítačové sítě zaplavuje nechvalně proslulý spam, neboli nevyžádané emaily, reklamy, výzvy a jiné protivnosti. První online síťový spamovací prográmek vyvinul Laurence Canter v roce 1994, když chtěl prostřednictvím UseNetu propagovat loterii tzv. zelených karet a služby své kanceláře Canter & Siegel. Reakce počítačové komunity byla výjimečně razantní a odmítavá, nicméně spam nevymizel dosud a autorům přináší cent po centu velké zisky.

Jeho podíl v elektronické poště dokonce rok od roku roste. Podle zprávy společnosti Symantec dosahuje úroveň spamu v některých momentech 88 procent poštovního provozu. Nejvíce spamu z jednotlivé země pochází z USA, které mají podíl 23 procent. V regionech je největším původcem spamu Evropa, Blízký východ a Afrika.
 
Zvýšení počtu nevyžádaných mailů souvisí s novým způsobem útoků nazvaným backscatter, který využívá kombinace zfalšované adresy odesilatele zprávy a toho, že poštovní server vrátí zpět zprávu, kterou nedokáže doručit. Spameři v některých oblastech EMEA začínají masivně zneužívat stránky sociálních sítí k tomu, aby na ně přilákali uživatele.
 
Samotný termín spam pochází ze skeče britské komediální skupiny Monty Python, v níž na BBC nabízela servírka klientovi spam (česky prejt) na sto způsobů.
 

Vydáno pod