Umírá kambodžský předseda vlády Pol Pot

Phnompenh - Pol Pot, vůdčí osoba kambodžského maoistického režimu sedmdesátých let 20. století, přichází na svět 19. května roku 1928. Tento krvavý diktátor, jehož pravé jméno zní Saloth Sar,  je zodpovědný za smrt nejméně jednoho miliónu Kambodžanů. Pol Pot se už v mládí stává stoupencem Ho Či Mina, do jehož Komunistické strany Indočíny pak v době druhé světové války vstupuje. V roce 1949 odchází do Paříže, kde studuje na univerzitě. Po čtyřech letech se potom vrací do své rodné země jako promovaný učitel.

Od roku 1963 žije Pol Pot na severu Kambodži, kde se stává předním funkcionářem komunistické strany a kde začíná organizovat povstalecké oddíly Rudých Khmerů. V jejich čele následně bojuje proti kambodžské vládě. V roce 1975 je boj rozhodnut. Rudí Khmerové svrhávají proamerickou vládu generála Lon Nola. Pol Pot se následně stává předsedou vlády nově vyhlášené Demokratické Kampučie.

Po uchopení moci začíná Pol Pot Kambodžu reformovat. Cílem jeho radikálních změn má být vybudování zcela nezávislého komunistického státu s prosperujícím zeměděstvím. Pol Potův plán se ale v praxi nedaří realizovat. Výsledkem politického diktátu je celostátní hladomor. Více než tři a půl miliónů obyvatel Kambodži umírá hladem a vysílením v pracovních táborech. Pol Potova vize komunistického ráje plodí jen a jen hrůzu.

Pozvolný pád Pol Potova režimu začíná rokem 1977, a to pohraničním vojenským konfliktem s Vietnamem. Válka vrcholí invazí vietnamské armády do Kambodže a Pol Potovi Rudí Khmérové jsou vytlačeni do hor na kambodžsko-thajském pomezí. V Kambodži se ujímá slova  provietnamská vláda. Samotný diktátor žije několik let ve vyhnanství. 15. dubna roku 1998 následně umírá v jednom z khmerských vojenských táborů.
 

Vydáno pod