Britská královská jachta Britannia je poprvé spuštěna na vodu

Glasgow - Královskou loď Britannia postavila loděnice Johna Browna a Co. Ltd ve skotském Glasgow. Na vodu ji slavnostně vypustila 16. dubna 1953 sama královna Alžběta II. Panovnice jachtu častokrát využívala ke svým zahraničním cestám. Loď sloužila i k přijímaní důležitých návštěv. Na Britannii například absolvovali svou svatební cestu princ Charles s Dianou. Britannia měří 125 metrů a váží skoro 5770 tun. Maximální rychlost, které může dosáhnout, přesahuje 21 námořních uzlů za hodinu.

Ačkoli hlavním úkolem královské jachty bylo hostit zahraniční hodnostáře a britskou smetánku, Britannia fungovala v průběhu 2. světové války i jako plující nemocnice. Pro tyto účely byla také navržena a zkonstruována. Její poslední cizí mise měla zprostředkovat setkání posledního britského guvernéra Hongkongu Chrise Pattena s princem Charlesem.

Britannia, která při svých cestách urazila přes milion námořních mil, což představuje 40 cest kolem světa, byla odstavena z rozhodnutí labouristické vlády kvůli svému věku a nákladnému provozu. Parník byl vyřazen z provozu 11. prosince 1997 a dnes kotví v edinburském přístavu Leith, kde slouží jako muzeum a obchodní a konferenční středisko.