Smutný klaun Vlastimil Brodský bavil celé generace

Praha – Plachý umělec s pověstí laskavého a inteligentního člověka, výborný herec i vypravěč Vlastimil Brodský opustil jeviště světa 20. dubna 2002. Bróďa pro herectví žil, od práce ho neodradila nemoc ani věk. Až obavy ze stáří a trýzeň deprese ho přivedly k dobrovolnému odchodu ze života. Ve věku 81 let spáchal sebevraždu na své chalupě ve Slunečné na Českolipsku.

Jeden z nejslavnějších českých herců natočil přes sto filmů a ztvárnil řadu divadelních, televizních a rozhlasových rolí. Několik desetiletí patřil mezi největší české hvězdy a velmi populární je i dnes. Největší úspěch Brodskému přinesly tragikomické postavy, v nichž se humor mísil se smutkem. Taková byla i jeho poslední role ve filmu Babí léto, za kterou obdržel Českého lva. Uznání si vysloužil hlavně pro svou citlivost, s níž vytvářel portréty lidí v nelehkých životních situacích. 

Vlastimil Brodský
Zdroj: ČT24/ČT

Kariéru zahájil v průběhu druhé světové války, původně ale pomýšlel spíše na tanec, miloval step. Po válce ale přesedlal na herectví. Svůj divadelní osud nakonec spojil s pražským Divadlem na Vinohradech, často také hostoval na scéně Národního divadla. Narodil se 15. prosince 1920 v Hrušově u Ostravy, v 15 letech se přestěhoval s rodiči do Prahy. Herecký talent v něm prý objevil E. F. Burian, ještě za války vystupoval v divadle Větrník a jiných menších scénách. Na Vinohrady přišel v roce 1948. K jeho nepřehlédnutelným divadelním postavám patřily například Bondy ve Válce s mloky nebo stavitel Alquista v R.U.R.

Umění přirozeně ztvárnit postavy obyčejných lidí Brodský naplno rozvinul v 60. letech, kdy rozkvetla i jeho filmová kariéra. Později řekl, že si skutečně cenil jen několika ze svých filmů. Rád vzpomínal třeba na Ostře sledované vlaky, Rozmarné léto, Skřivánky na niti, Všechny dobré rodáky či Jakuba lháře, za kterého dostal berlínského Stříbrného medvěda. „A ono se to v poměru ke všem těm filmům zdá, jako bych se celý život flákal“, komentoval svou filmovou kariéru s úsměvem.

Velkou popularitu mu získaly role v komediích, například ve snímcích Zdeňka Podskalského Světáci a Bílá paní. Hrál však i v řadě filmů, kde často figuroval v roli zachránce průměrných scénářů. „Kliku“ prý měl hlavně na režiséry se stejným životním postojem, jako měl on sám, k nimž podle něj patřili především Evald Schorm, Jiří Menzel, Zdeněk Podskalský nebo Vojtěch Jasný.   

Velký kus svého kumštu Brodský předvedl také v televizi a rozhlasu 

Do zlatého televizního fondu patří například jeho postava policajta v komedii Uspořená libra, kde sekunduje opilecké dvojici Jana Wericha a Jiřího Sováka. K nezapomenutelným patří i jeho děda Drchlík ze sci-fi seriálu Návštěvníci a král ze seriálu Arabela. Hlas skvělého vypravěče Brodského všichni znají i z vyprávění o Makové panence a motýlu Emanuelovi. Brodského jméno je nerozlučně spojeno také s rozhlasem. Jím namluvené postavičce Hajaji v postýlkách naslouchá už několikátá generace dětí.

Pracovat nepřestal ani poté, co odešel do důchodu. Ve volných chvílích se pak uchyloval na svou starobylou roubenku ve vesnici Slunečná. Tam odpočíval i utíkal před „osobními trabli a tragédiemi okolního světa“, které nesl velmi bolestně.

Vlastimil Brodský
Zdroj: ČT24

Brodský za své umění získal řadu ocenění, v roce 2001 mu například prezident Václav Havel udělil Medaili Za zásluhy. K dalším významným cenám patří Thálie za celoživotní mistrovství (1998) nebo Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii MFF Karlovy Vary (in memoriam, 2002).

Byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství s Boženou Brodskou měl syna Marka, který je známý především jako hudebník a výtvarník. V otcových hereckých šlépějích úspěšně pokračuje dcera Tereza, kterou měl s herečkou Janou Brejchovou.