McVeigh amatérskou náloží zdemoloval sídlo federálních úřadů v Oklahomě

Oklahoma City - Jedna z nejhorších teroristických akcí v dějinách USA šokovala 19. dubna 1995 po deváté hodině ranní místního času celý svět. Výbuch nálože zdemoloval sídlo federálních úřadů v americkém Oklahoma City. Zdrojem exploze byla nálož v zaparkovaném vozidle, podle odborníků vážila asi 500 kilogramů. Výbuch si vyžádal 168 obětí, z toho 19 dětí, a dalších 600 bylo zraněno.

Hlavní podezřelí, Timothy McVeigh a Terry Nichols, byli běloši a rodilí Američané a podomácku vyrobenou bombu sestrojili z běžně dostupných surovin. Ohlušující detonace byla patrná až do vzdálenosti 50 kilometrů. Výbuch půltunové bomby v automobilu zaparkovaném před federální budovou, v níž byla i mateřská školka, utrhl celou severní zeď devítipatrové stavby, zničil několik pater a celé okolí zasypal střepy skla.

U McVeigha nalezla policie písemnosti naznačující motiv činu. Tichý samotář s nelehkým dětstvím a vášní pro zbraně byl totiž otřesen policejním zásahem proti náboženské sektě Davida Koreshe 19. dubna 1993, tedy přesně dva roky před explozí v Oklahomě. Akce FBI, při níž tehdy zahynulo přes 80 členů sekty, vyvolala v USA velmi rozporuplné reakce, protože mezi mrtvými bylo i mnoho dětí, a způsob, jakým vláda celou akci zdůvodnila, byl dost nepřesvědčivý. McVeigh se netajil nenávistí vůči federální vládě, která podle něj zavinila smrt přítomných.

Z pumového útoku byli McVeigh a Nichols obžalováni 10. srpna 1995. Porota v coloradském Denveru uznala McVeigha vinným ze všech bodů obžaloby 2. června 1997 a rozsudek trestu smrti vynesla 13. června 1997, 11. června 2001 byl popraven.

McVeighova komplice Nicholse shledala vinným z vraždy druhého stupně 23. prosince 1997, neboť podle porotců se spiknutí sice zúčastnil, ale byl vinen jen neúmyslným zabitím. K doživotnímu trestu bez možnosti prominutí byl Nichols odsouzen 4. června 1998.

Vydáno pod