Narodil se William Shakespeare

Stratford - William Shakespeare se narodil jako třetí z osmi dětí v rodině rukavičkáře ve Stratfordu nad Avonou. Rodiče jej pokřtili v místním kostele 23. dubna 1564. V osmnácti letech se mladý William oženil a zplodil tři děti, kterého však k rodinnému životu nepřivedly. Nadějný umělec utekl záhy do Londýna, kde začal žít svůj pochybný život s "komendianty." V Londýně toho času divadlo jen kvetlo a vládnoucí královna Alžběta nadané básníky a hudebníky velmi podporovala. V roce 1592 byl už Shakespeare uznávaným hercem, dramatikem i básníkem. Po čas morové rány psal své nezapomenutelné sonety. Jako člen společnosti Služebníků lorda komořího začal psát divadlení hry a o čtyři roky později, kdy už vystupoval před obecenstvem i jako herec, začal spolufinancovat samotné divadlo Globe.

Budova na jižním břehu Temže se poprvé otevřela v roce 1599. Tentýž rok přišly na prkna slavné londýnské scény i dvě Shakespearovy hry. Jednalo se oslavné drama Jindřich V. a komedii Jak se vám líbí. Představení se v divadle hrála bez kulis a za denního osvětla. Herci chodili v těžkých a bohatě zdobených kostýmech.     

V roce 1601 přechází Williamova společnost pod patronát nového krále Jakuba I. Stuarta. Sám Shakespeare se o sem let později stává podílníkem i další divadelní scény. Jeho dramata si oblíbili také herci krytého a vybranějšího divadla U dominikánů. Ve svých padesáti letech opuští William nejen obě divadla, ale také londýn. V té době je už těžce nemocen. Přesunuje se do rodného Stratfordu, kde 23. dubna 1616 umírá.