Komando RAF obsadilo německé velvyslanectví ve Stockholmu

Berlín/Stockholm - Německé velvyslanectví ve Stockholmu obsadilo 24. dubna 1975 šestičlenné komando RAF. Teroristé se zmocnili dvanácti tamních pracovníků a použili je jako rukojmí. Cílem jejich mise bylo získat zpátky vlatní vezněné muže, výměnnou za švédské zajatce. Po uplynutí ultimáta vyhodili členové ultraněmecké teroristické organizace budovu ambasády do vzduchu. Čtyři lidé přišli tehdy o život.

Západoněmecká levicová teroristická skupina byla založena v roce 1970. jejími prvními členy byli například Andreas Baader, Gudrun Ensslinová, Horst Mahler, Ulrike Meinhofová nebo Irmgard Möllerová. Obávaná frakce Rudé armády představovala noční můru především pro západoněmeckou politickou scénu.

Pozornost atentátníků se soustředila na představitele německé hospodářské elity, která pro ně byla zosobněním kapitalistického zla. Vrcholem teroristických akcí se stal rok 1977, kdy končil soudní proces s vedením organizace a její ostatní členové se prostřednictvím série atentátů snažili vyvoláním atmosféry strachu o osvobození svých vůdců.

Nejznámějšími oběťmi komunistická městské partyzánská skupiny se stali generální prokurátor Siegfried Buback, bankéř Jürgen Ponto a šéf sdružení zaměstnavatelů Hanns Martin Schleyer.