Zemřel psychiatr a spisovatel Josef Nesvadba

Praha - Dialog s doktorem Dongem nebo Tajná zpráva z Prahy jsou romány, které proslavili českého spisovatele Josefa Nesvadbu. Vystudovaný psychiatr publikoval souběžně s aktivní medicínskou praxí, je autorem i řady filmových námětů. Zemřel 26. dubna 2005. Josef Nesvadba se narodil roku 1926 v Praze, gymnaziální studium mu zkomplikovala válka a nacistická okupace, maturovat tedy mohl až v roce 1945. Vystudoval psychiatrii na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy a od roku 1956 až do odchodu do důchodu v roce 1992 ji aktivně praktikoval. Zabýval se neurózami a arteterapií - tehdy novátorskými psychiatrickými postupy s důrazem na mluvené slovo. Lékařské poznatky častokrát promítl i do vlastní tvorby.

Nesvadbovy romány jsou kompilací vědecko-fantastické literatury a filosofické a sociální prózy, kdy navazoval na Čapkovu a Weissovi tvorbu. Mezi nejznámější díla Josefa Nesvadby patří povídkové soubory Tarzanova smrt a Einsteinův mozek, velký úspěch zaznamenal filosofický román Dialog s doktorem Dongem z roku 1964, v němž autor stylem i tematikou navázal na Krakatit Karla Čapka. Příběh odehrávající se ve Vietnamu otevřel téma dialogu mezi kulturami a řadou českých spisovatelů je považován za Nesvadbovo největší dílo. Zájem čtenářů se ale projevil i u románu o problémech společnosti Tajná zpráva z Prahy.

Nesvadba se realizoval i v dramatické sféře, je autorem několika rozhlasových her. Podle jeho povídky natočil Juraj Herz v roce 1982 film Upír z Feratu, Nesvadba stojí i za filmy Pane, vy jste vdova a Zítra ráno vstanu a opařím se čajem.

Přátelské vztahy udržoval Josef Nesvadba se svými kolegy-autory z řad sci-fi Ondřejem Neffem a Ludvíkem Součkem, kterého znal již z dob studií. Zemřel v Praze 26. dubna 2005. Jeho dcerou je česká spisovatelka a novinářka Barbora Nesvadbová.