Poprvé odstartoval obří Airbus A380

Paříž - Největší dopravní letadlo světa, Airbus A380 vzlétl 27. dubna 2005 ke svému vůbec prvnímu letu. Obří stroj hladce odstartoval z letiště Toulouse-Blagnac na jihu Francie se dvěma piloty, třemi inženýry a jedním mechanikem na palubě. Zkušební let trval čtyři hodiny. Airbus A380 měl zamotat hlavu konkurenci, především americkému Boeingu a jeho stroji 747, opak se však stal pravdou. Brzy po prvním startu se objevily potíže s elektroinstalací, které způsobily zpoždění dodávek prvním zákazníkům, mnoho z nich své objednávky stáhlo. Evropský koncern EADS, který Airbusy vyrábí, se tak dostal do vážných problémů a byl nucen propouštět.

Do vývoje A380 investoval Airbus podle odhadů 10 miliard amerických dolarů. Výsledkem více než desetiletého vývoje je stroj, který drží hned několik světových „nej“. Je jediným letadlem se dvěma palubami po celé délce trupu. Unese nejvíce pasažérů - v modifikaci se třemi třídami 525, s jedinou pak 853. S délkou 73 metrů, výškou 24 metrů, rozpětím křídel bezmála 80 metrů a vzletovou hmotností 560 tun se jedná o druhý největší letoun na světě. Větší je jen ruský Antonov An-225 sloužící k přepravě obřích nákladů. Ten však existuje pouze v jediném exempláři.

Východou Airbusu A380 proti Boeingu 747 je i o 15 procent nižší spotřeba. Bez mezipřistání je A380 schopen uletět trasu dlouhou až 14 800 km. Kvůli jeho velkým rozměrům jsou stroj schopna přijmout jen některá velká letiště. Na výrobě letadla se podílejí také čeští dodavatelé. Nouzové dveře horní paluby dodává firma Letov.