Poprvé Československá televize vysílala z Měšťanské besedy

Praha - Z Měšťanské besedy začalo 1. května 1953 zkušební vysílání Studia Praha. Československá televize začala vysílat 27 let po prvním úspěšném pokusu skotského vynálezce Johna Bairda. Z počátku bylo pro diváky připravováno vysílání na 3 dny v týdnu, s postupujícím vývojem se vysílací doba stále prodlužovala. Celotýdenní program si diváci mohli užít již od roku 1958. Dva roky po začátku pražského vysílání bylo uvedeno do provozu vysílání z Ostravy. Otevření dalšího studia se postupně dočkaly Brno, Bratislava a Košice.

Populární herec Jaroslav Marvan měl čest jako první pozdravit diváky pražského studia Československé televize. Avšak první pokusy o veřejný televizní přenos na našem území probíhaly ještě dříve. Bylo to ve stejné době, kdy ve Velké Británii vzniklo televizní vysílání slavné BBC. Slibnému rozvoji výzkumu televizního vysílání však zabránily události druhé světové války. Od spuštění provozu roku 1953 zaznamenalo vysílání prudký rozmach. Druhý televizní kanál mohli diváci poprvé zhlédnout až 10. května 1970. O tři roky později bylo možné sledovat program v barevném provedení.

Již v roce 1962 se mohl program televize pochlubit milionem koncesionářů. Ohromnou inovaci vysílání umožnil státní převrat v roce 1989. S rozvojem mezinárodních styků, orientovaných na Západ, se Československé televizi naskytla možnost přejímat materiál zahraničních televizních společností. Navíc byl spuštěn nový kanál OK3, specializující se právě na zprostředkování programu zahraničních stanic s podporou satelitního vysílání.

S rozdělením Československa v roce 1993 přišel nejen nový název Česká televize, ale také další strukturální změny. V polovině devadesátých let ztratila monopolní postavení na poli televizního přenosu, když Rada pro rozhlasové a televizní vysílání povolila vznik soukromých televizních stanic. Vedle stávající České televize tak začaly své vysílání komerční TV Nova a TV Premiéra. Vedle hlavních stanic vysílá v dnešní době mnoho specializovaných stanic na lokální i celoplošné úrovni.

V roce 2005 spustila Česká televize specializovaný zpravodajský kanál ČT24 se stálým vysíláním. O rok později přišel další projekt, tentokrát pro sportovní fanoušky. Program ČT4 SPORT přináší divákům rozsáhlou nabídku přímých přenosů i záznamů z nejrůznějších sportovních událostí.

V současnosti se české televizní společnosti připravují na další technologickou inovaci - přechod na celoplošné vysílání v digitální podobě. Předcházející analogové vysílání má být plně odstraněno vypnutím posledního vysílače tohoto typu v roce 2010.