Úřady uzavřely univerzitu v Nanterre - začátek studentských bouří ve Francii

Paříž - Za počátek vlny studentského odporu lze stanovit 22. březen 1968. Ten den skupina studentů, básníků a hudebníků obsadila budovu univerzity v Nanterre a uspořádala tam schůzku o třídní diskriminaci ve francouzské společnosti a o politické byrokracii, která ovládá školní finance. Protesty v Nanterre však nezůstaly ojedinělou akcí studentů a nedostaly se do izolace od zbytku společnosti, která charakterizovala obdobnou studentskou rebelii v roce 1968 v USA.

Následovalo období střetů mezi studenty a úřady, na jehož základě vláda 2. května uzavřela univerzitu v Nanterre. O den později se studenti sešli na Sorbonně, aby protestovali proti zavření a výhružkám vyloučení studentů z Nanterre. Policie budovu evakuovala. Následná manifestace 6. května se postupně zvrhla v tvrdé pouliční bitky s policií. O čtyři dny později, 10. května, vyrostlo v Paříži během noci 60 barikád.

Při bojích o barikády, které trvaly celou noc, se policie chovala extrémně brutálně. Více než tři stovky lidí bylo zraněno a necelých pět set uvězněno. Poté, co barikády odklidily vojenské transportéry, vláda ustoupila některým studentským požadavkům.