Messner s Habelerem zdolali Everest bez kyslíku

Praha - Ital Reinhold Messner a Rakušan Peter Habeler, kteří 8. května 1978 zdolali jako první Mount Everest bez kyslíkového přístroje, což se dříve mělo za nemožné tvořili nerozlučnou horolezeckou dvojici od roku 1966. Jejich největšími přednostmi byla rychlost, zkušenost a flexibilita miniaturního „týmu“. Po výstupu na nejvyšší horu světa bez kyslíku v květnu 1978 se ale jejich cesty rozešly.

Milník horolezectví spolu de facto stanovili už v roce 1975, když prostoupili sami bez šerpů, lan a bez kyslíku severozápadní stěnou na vrchol Gasherbrummu I (8068 m) a jako první na světě zdolali osmitisícovku alpským stylem. 

Reinhold Messner, který se narodil 17. září 1944, je německy mluvící Ital. Je jedním z nejslavnějších cestovatelů a dobrodruhů naší doby a na svém kontě má i další významná prvenství: jako první horolezec zdolal všech čtrnáct osmitisícových vrcholů a první vylezl na nejvyšší horu světa zcela sám. Vedle nejméně stovky prvovýstupů se proslavil i svými pěšími výpravami. Dosáhl severního i jižního pólu Země, prošel napříč Grónskem i Antarktidou, pouštěmi Taklamakan a Gobi, procestoval Tibet. Je autorem 17 knih přeložených do mnoha jazyků, včetně češtiny. V letech 1999 - 2004 byl poslancem Evropského parlamentu za italské zelené.

Peter Habeler se narodil 22. července 1942 v Rakousku. Šplhat po horách začal s Reinholdem Messnerem v roce 1966 a brzy se stal úspěšným horolezcem. Dobyl mnoho osmitisícovek, například Čo Oju, Nanga Parbat, Kančendženga nebo Hidden Peak. Stal se prvním Evropanem, který slezl Big Walls v Yosemitském národním parku v Kalifornii. Ve svém rodném Mayrhofenu založil školu lyžování a horolezectví.