Lex Barker - představitel Old Shatterhanda

New York - Americký herec Lex Barker zemřel na infarkt na jedné z rušných newyorských ulic 11. května 1973, tři dny po svých 54. narozeninách. Do srdcí milovníků filmu se zapsal především jako Old Shatterhand, neohrožený bílý bratr náčelníka Apačů Vinnetoa. Měl urostlou, téměř dvoumetrovou postavu a skvělou fyzickou kondici, což ho přímo předurčovalo k rolím odvážných mužů, zatímco jeho sympatická tvář s modrýma očima zase rozhodla o tom, že vždy hrál kladné postavy.

Vlastním jménem Alexander Crichlow Barker mladší se narodil roku 1919 jako druhé dítě rodiny newyorkského stavitele. Mezi jeho předky patřili zakladatel osady na Rhode Islandu, Roger Williams, a guvernér Barbadosu, sir Henry Crichlow. Vyrůstal v bohaté domácnosti s mnohým služebnictvem, hrál na hoboj a věnoval se americkému fotbalu. Vystudoval prestižní střední Phillips Exeter Academy a dostal se na Princetonskou univerzitu, se studiem však brzy skončil a i přes nelibost rodičů se přidal k divadelní společnosti. V roce 1938 dostal roli na Broadwayi, v Shakespearových Veselých paničkách windsorských, a první filmovou smlouvu měl možnost podepsat v roce 1939 s Twentieth Century Fox. Nebyl však plnoletý a jeho rodiče odmítli smlouvu podepsat za něj.

Po rozkolu s rodinou pracoval v ocelárnách a po nocích studoval strojírenství. Na začátku roku 1941 narukoval do armády a později byl dvakrát raněn v bojích na Sicílii. První film natočil roku 1945 a následovala celá řada malých roliček. První velká role přišla v Tarzanové magické fontáně, ve které ztvárnil desátého filmového Tarzana. Následovaly ještě 4 tarzanovské filmy a mnoho westernů, ale v roce 1957 začal mít s americkým filmem problémy a přestěhoval se do Evropy (s čímž neměl díky své znalosti jazyků problémy). Hrál ve 40 evropských filmech - mezi nejznámější patří Felliniho Sladký život, ale nejvíce jej proslavila kinematografie německá.

V Německu v 60. letech hrál v nejznámějších „osternech“ své doby, a sedmkrát se zhostil role Old Shatterhanda. Postava se mu stala zároveň požehnáním i prokletím, neboť proslavila jeho tvář natolik, že pro něj Hollywood po návratu z Evropy nenašel místo. Lex Barker byl celkem pětkrát ženatý a i přes několik skandalizovaných, ale neprokázaných prohřešků (divoké rodinné hádky a nepřímé obvinění z obtěžování dcery) zanechal ve světě filmu stopu poctivého herce a muže s čistým štítem.

Vydáno pod