Navždy odešel Frank Sinatra

Washington - Frank Sinatra okouzloval ženy svým šarmem dlouhých 60 let. Jeho písně pomohly Americe vymanit se z hospodářské krize a překonat strasti války. Tento modrooký švihák natočil přes sto hudebních desek a vyprodukoval kolem 60 filmů. Přátelil se s prezidenty, ale i s mnohem horšími typy. Během života hodně pil a vystřídal stovky milenek. Jeho neskutečná profesionalita mu ale zajistila sedm cen Grammy a dva Oscary. Za drzým úsměvem se prý skrýval muž sužovaný úzkostí ze samoty, milující otec i sarkastický hulvát.

Pro dráhu zpěváka se Sinatra rozhodl pod vlivem Binga Crosbyho, kterého znal z rozhlasu. Svou kariéru odstartoval v malých klubech v New Jersey. V roce 1940 se chopil první velké příležitosti a stal se členem orchestru Tommyho Dorseye. Jeho medový baryton už od počátků hladce klouzal skrze swingové fráze a bez nadechnutí zvládl zazpívat i osm taktů.

Zpěv s Dorseyem přinesl Sinatrovi světovou slávu. V roce 1942 odstartoval vlastní sólovou dráhu a chrlil další hity. V té době si ho všiml i Hollywood. Sinatrova křivka popularity se zastavila až na konci 40. let. Kariérní pád ale netrval dlouho. Sinatra byl totiž nejen skvělý zpěvák, ale také nadějný herec. 

Ze začátku točil hlavně muzikály. Za charakterní roli ve snímku Odsud až na věčnost z roku 1953 získal Oscara a vrátil se zpátky do ligy. V té době také začaly kolovat zvěsti, že na vrchol showbyznysu mu pomohla mafie. Sinatrův spis měla u sebe dokonce americká FBI. Složka popisující zpěvákovy kontakty se členy organizovaného zločinu čítala 2 043 stran.

Zpěvák ale všechna obvinění zásadně odmítal a z žádného zmiňovaného zločinu nebyl nikdy obviněn. Podle Sinatry byla vytvořena známá postava Johnnyho Fontaina v Puzově Kmotrovi. Samotný král swingu zemřel 14. května 1998.