Po roce spěje hrůzný příběh týrání malého Ondřeje k soudu

Praha - Je tomu akorát rok, co 7. května budoucí tatínek nainstaloval doma dětskou chůvičku a omylem na ní uviděl svázaného nahého sedmiletého chlapce v sousedním objektu rodiny Mauerových. V podivném domě bydlel i devítiletý Onřejův bratr Jakub a domnělá třináctiletá dívka Anna, za kterou se, jak vyšlo najevo později, vydávala tehdy dvaatřicetiletá Barbora Škrlová. A okamžitě se začaly objevovat hrůzné skutečnosti, které se v rodině Kláry Mauerové v Kuřimi dály. Zpočátku však nikdo netušil, do jakých rozměrů se celý příběh rozroste. Problém týraných dětí následovala kauza Barbory Škrlové alias tajemné Aničky a nakonec se prý vše dělo v režii záhadné sekty.

Skandál týrání dětí se odehrával v komoře kuřimského domu. Klára Mauerová tu svazovala lepicí páskou svého sedmiletého syna. Na její příkaz jedl z podlahy. „Byl to přetlak, já jsem se takhle nikdy k dětem nechovala. Velmi toho lituji,“ komentovala své chování Klára Mauerová.

S bratrem Jakubem a třináctiletou Aničkou bez identity skončil týraný Ondřej v zařízení Klokánek, matka putovala do vazby. Záhy, 12. května 2007, z Klokánku Anička utekla. K tomu, aby mohla opustit Klokánek, jí však musel někdo pomoci.

V souvislosti s vyšetřováním vyšlo najevo, že rodina Mauerových vydávala Škrlovou u soudu za třináctiletého nalezence. Soud v březnu 2007 domnělé Anně přidělil identitu a svěřil ji do péče Kláry Mauerové. Později své rozhodnutí zrušil. Rodina měla ohledně identity Škrlové předtím klamat i bývalou zástupkyni ombudsmana Annu Šabatovou a novináře Jana Patočku. Skutečnost, že tajemná Anička byla skutečně Barbora Škrlová, potvrdily i testy DNA. Poté policisté vyhlásili po Škrlové pátrání a soud vzal do vazby i Klářinu sestru Kateřinu Mauerovou, kterou rovněž obvinil z týrání obou chlapců.

Po měsíci, 15. června, se už i s identitou objevila na českém velvyslanectví v dánské Kodani. Náhle z ní byla čtyřiatřicetiletá Barbora Škrlová. Za dalšího půl roku, v lednu 2008, ji coby třináctiletého Adama našli policisté v Norsku. S oholenou hlavou a plyšovým medvědem v ruce byla převezena do Česka, rovnou do vazby.

Případu se okamžitě začala věnovat nejen policie. Ta už obvinila první osoby, které by měly být za týrání dětí odpovědné. Do příběhu zasahuje i činnost sekty kolem Josefa Škrly. Možná právě on stojí za podivnými změnami identit, propůjčování dětí na falešné testy DNA, jejich ponižování a mučení.  

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/217/21653.jpg
  • Dívka, která byla zatčena v Norsku v souvislosti s kauzou týrání dětí v Kuřimi. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/48/4705.jpg
Vydáno pod