Berdychův gang - největší případ organizovaného zločinu

Praha - V souvislosti s kauzou takzvaného Berdychova gangu, která je označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky, putují dnes k soudu údajní nebezpeční členové gangu Tomáš Půta a Maroš Šulej. Soud je má vyslechnout a rozhodnout o jejich umístění do vazby. Oba muži od roku 2006 pobývali v irské vazbě. Kauza je závažná zejména údajným propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Místo toho si podle žalobce zločinci policisty platili za to, že budou jejich loupeže krýt.

Údajný gang kolem Davida Berdycha (33) má podle žalobce na svědomí loupeže, brutální únosy, vydírání bohatých podnikatelů a také přepadání kamionů a nakonec i vraždu. Činnost gangu začala v roce 1995, spolupráce s policisty se ale datuje až od roku 2000. Gang pak díky napojení na detektivy začal využívat znalosti policejní taktiky, používal policejní výstroj, výzbroj a padělané doklady a měl se obohatit o desítky milionů korun.

Vyšetřování zločinů skončilo v září 2004

Detektivové tehdy při akci Uniforma pozatýkali a obvinili větší část podezřelých. Mezi šesti obviněnými expolicisty se ocitli i bývalí detektivové pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ) Josef Opava a Petr Koňařík. V souvislosti s gangem, který si údajně přišel na více než sto milionů korun, bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí. Z toho v hlavní kauze kolem Berdycha čelilo obžalobě 36 osob - líčení se z různých důvodů rozpadlo do několika procesů.

Opava je viněn z pomoci k sedmi loupežím a krádeži, v jednom případě i z organizování loupeže. Zároveň se dvěma dalšími expolicisty je stíhán také kvůli zneužívání pravomoci veřejného činitele. Berdych s Opavou označuje za hlavního organizátora trestné činnosti gangu majitele sklenářství v Praze 6 Luďka Žaluda, přezdívaného jako „ministr-podnikatel“, který podle některých spekulací pracoval v minulosti v tajných službách.

Hlavní osoba - kulturista a bývalý policejní informátor Berdych 

Hlavní osobou je někdejší zaměstnanec pražského Discolandu Sylvie David Berdych, kulturista a také bývalý policejní informátor, který vlastnil i bezpečnostní agenturu. Berdych byl ještě před prvním verdiktem v hlavní kauze, kterou řeší středočeský krajský soud, pravomocně odsouzen na sedm let do vězení za vydírání a přechovávání padělaných peněz. V první části rozsáhlého procesu, v němž bylo loni v červnu pravomocně potrestáno 11 lidí za únos a smrt zlatníka Václava Tomana a loupežná a často ozbrojená přepadení dalších lidí, pak dostal trest devět let a devět dní. Trumpešovi soud uložil 13 let a Zelenému 11 let vězení.

Vydáno pod