Global Street Party - velkolepá show v Praze

Praha - Global Street Party začala v Praze jako velkolepá show. Na akci, která demonstrovala proti automobilismu, globalizaci světové ekonomiky a vzrůstající moci nadnárodních společností, dorazilo kolem 3 000 lidí. O zábavu se tehdy staralo 20 dýdžejů hrajících tvrdé techno, 30 bubnů a polykači ohňů. Global Street Party, která se toho dne konala asi na 40 místech světa, měla v Praze neobvykle drsný průběh.

Pochod demonstrantů zablokoval na několik hodin pražskou magistrálu. U nádraží prezidenta Wilsona se konvoj lidí zastavil. Ekologičtí aktivisté z českých a moravských sdružení zde začali ničit billboardy. Kolem 22:40 se akce zvrhla už v otevřený střet radikálů s policií. Ve vzduchu se objevily i dlažební kostky. Lidé začali rozbíjet výlohy a rabovat obchody.

Pražské předvolební shromáždění mládeže, které v sobě kumulovalo jak globální, tak i lokální formy protestu proti ekonomické globalizaci, překvapilo politiky i česká média. Věřejnost kritizovala nedostatečný zásah policistů. Většina podobných akcí, které v České republice od té doby zdomácněly, se ale obešla bez násilí.