Nepřekonatelná Iva Janžurová

Praha - Iva Janžurová patří již několik desetiletí k nejpopulárnějším českým herečkám. Za svou dlouholetou kariéru vytvořila desítky rolí nejen na divadle, ale i ve filmu a televizi. Diváci většinou milují její typická gesta, nepřekonatelné grimasy a nezapomenutelný smích z komedií, zároveň obdivují tragikomické kreace a dramatické role z širokého rejstříku dlouholeté členky Národního divadla.

„Rozhodně nepatřím mezi herce, kteří chtějí umřít na divadle,“ řekla nedávno Iva Janžurová, i když nechtěně ji před devíti lety po pádu kulisy na jevišti Stavovského divadla podobný osud málem potkal. Herectví má ale ráda. „Hrát divadlo je moje práce, často velice těžká, někdy i bolestná, nebo naopak veselá,“ vyznala se. „Je to zaměstnání, kde se uplatní i starší ročníky, a to je ten kámen úrazu, proč si stále nedokážu dát s divadlem pokoj,“ přiznala. V Národním nyní mimo jiné hraje v Jiráskově Lucerně, v Shakespearově Richardovi III., v Andersenově Sněhové královně má dokonce čtyři role, úspěch má také v dramatu Mikve.

Iva Janžurová se narodila 19. května 1941 v Žirovnici u Pelhřimova. V roce 1963 absolvovala na DAMU u Vlasty Fabianové a svou hereckou kariéru začala v divadle v Liberci. Následující rok ji režisér Luboš Pistorius přivedl do Divadla na Vinohradech, kde zůstala celých 23 let. V roce 1987 pak přijala nabídku Národního divadla. Herečka za svou kariéru vytvořila na divadle mnoho krásných rolí. V Divadle na Vinohradech například Jeffersovu Médeu, v Národním divadle pak Malvu v Topolově hře Sbohem, Sokrate nebo Alžbětu v Schillerově Marii Stuartovně.

Janžurová je také uznávanou filmovou herečkou. V šedesátých letech se zařadila mezi několik sexy blondýnek českého filmu. Hrála například ve filmech Kočár do Vídně, Petrolejové lampy nebo Morgiana. Vedle mimořádných rolí zažila i omezování, to jako „trest“ za to, že v roce 1968 s Martou Kubišovou přivítala Alexandra Dubčeka, za „okupační“ díl seriálu Píseň pro Rudolfa III. či články pro týdeník Zítřek. Překonat nepřízeň jí tehdy pomohlo mateřství, dcery Sabina a Theodora. A také to, že se svým mužem, hercem a režisérem Stanislavem Remundou, začali psát komedie pro své zájezdy.

Sexy blondýnka českého filmu

Přestože tvrdila, že nemá ten „správný exteriér“, zařadila se v mládí mezi několik sexy blondýnek českého filmu. Nejvíce ale ve filmu i v televizi využila svůj komediální talent. Bez její trojrole by režisér Vorlíček určitě nenatočil tak úspěšnou komedii Pane, vy jste vdova! nebo Což takhle dát si špenát, kde se mistrně převtělila do batolete ve velkém těle. Světáci, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Marečku, podejte mi pero! či Zítra to roztočíme, drahoušku! se už dávno zařadily do zlatého fondu filmových komedií. Oblibu jí přinesly i seriály jako Eliška a její rod, Fantom operety či Arabela nebo nezapomenutelná sestra Huňková-Pěnkavová z Nemocnice na kraji města. Loni si také zahrála v seriálu České televize Cukrárna.

V posledních letech se Iva Janžurová objevila ve filmech mladé režisérské generace. Za film Romana Vávry Co chytneš v žitě a za film Výlet od Alice Nellis získala dva České lvy. Krom těchto dvou ocenění je i držitelkou Ceny Thálie a v roce 1998 byla odměněna Cenou Alfréda Radoka za nejlepší herecký výkon.

Vydáno pod