Soud rozhoduje, zda představitelé justice ovlivňují trestní kauzy

Praha - Není zcela obvyklé, aby nejvyšší představitelé justice řešili své konflikty před soudem. Ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil není touto skutečností příliš nadšený. Až k soudu se totiž dostal spor mezi nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou a její předchůdkyní ve funkci a nynější stínovou ministryní spravedlnosti ČSSD Marií Benešovou. Ta označila společnost kolem Vesecké za mafii. Pokud se prokáží skutečnosti, na něž upozorňuje Benešová, znamenalo by to, že v českém justičním prostředí lze v případě potřeby ze známosti ovlivnit trestní stíhání či soudní líčení.

Hlavním svědkem procesu je ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová. Soudního jednání se účastní i bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec a místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera. Právě Zlatuše Andělová před středočeským krajským soudem uvedla, že na ní byl vyvíjen nátlak, aby řízení v údajné korupční kauze vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka protahovala. Vypovídala téměř tři hodiny. Mimo jiné popsala tři schůzky, kterých se kromě ní účastnili například i exministr spravedlnosti Němec a místopředseda Nejvyššího soudu Kučera. Podle jejího názoru byla setkání nestandardní.

Soudce Kučera odmítá nátlak, o němž mluví Andělová

Kučera tvrzení Andělové o nátlaku komentoval ostře: „Za nátlak bych považoval, kdybych ti dal pár facek.“ Místopředseda Nejvyššího soudu Kučera, který s kauzou Jiřího Čunka papírově neměl nic společného, se totiž prý před časem neformálně státní zástupkyně Zlatuše Andělové, dokonce za přítomnosti její šéfové Renaty Vesecké, zeptal, zda by své rozhodování v případu Čunek nemohla alespoň trochu protahovat, aspoň do doby, než se za Čunka ve vládě najde náhrada. Andělová však měla s tímto postupem problém.

Renata Vesecká se zase pozastavila nad vyjádřením své předchůdkyně Marie Benešové, která Veseckou, advokáta Pavla Němce a soudce Kučeru označila za mafii kvůli tomu, že se všichni během kauzy Čunek spolu neformálně scházeli a že společně chtěli se Zlatuší Andělovou celou kauzu neformálně řešit, možná i vyřešit. A soudce Vojtěch Cepl mladší má teď rozhodnout, zda kolem nejvyšší státní zástupkyně Vesecké působí mafie, nebo nikoliv. Soud byl odročen, pokračovat má 2. června.

Samotné soudní líčení přineslo řadu vskutku silných prohlášení. Například Andělová měla v době, kdy oficiálně dozorovala kauzu Čunek, říct, že Jiří Čunek je prasák. Čunek v této souvislosti označil Andělovou za zaujatou. Naproti tomu Pavel Kučera měl Zlatuši Andělové říct, že když jde o politiku, musí jít nestrannost stranou. Jinak prý padne vláda.

Lidé kolem Vesecké požadují omluvu, nikoli finanční odškodnění

Představitelé justice podali na stínovou ministryni žalobu na ochranu osobnosti. Nepožadují finanční odškodnění, ale omluvu. Stínová ministryně se omlouvat nehodlá, žalobu označila za pokus ji umlčet. Kromě Vesecké Benešová jmenovala jejího náměstka Karla Černovského, náměstka vrchního státního žalobce Libora Grygárka, šéfa jihomoravských státních zástupců Petra Coufala, žalobce Arifa Salichova a místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru.

Před soudem stanul i bývalý olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván, který mimo jiné uvedl, že v září minulého roku informoval Pospíšila, že chování Kučery a Vesecké nese náznak kárného jednání. Pospíšil podle něj ale později popřel, že by o konání Vesecké a Kučery vůbec věděl, a poté Ištvána na návrh nejvyšší státní zástupkyně odvolal.

Pavel Kučera
Zdroj: ČT24