Parašutisté z Anthropoidu se zprvu skrývali v Rokycanech

Praha – Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří v květnu 1942 smrtelně poranili zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se před svojí akcí skrývali na Rokycansku. Roman Nykodým, jehož otec Jaroslav na čtyři dny schoval parašutisty z týmu Anthropoid ve svém domě, vzpomínal v pořadu ČT Dobré ráno na chvíle předcházející atentátu, který nepochybně v mnohém ovlivnil následující dějiny.

Parašutisté dostali před odletem z Anglie rozkaz vydat se po přistání k Rokycanům, kde měli připravenu síť záchytných adres. Před válkou tam bylo podle Romana Nykodýma před válkou cvičné vojenské letiště a vojáci měli dobré vztahy s místními lidmi. Právě to považuje pamětník za důvod, proč zamířili Gabčík a Kubiš právě na Rokycansko.

Ačkoli členové Anthropoidu dopadli u Prahy místo předpokládaných západočeských Ejpovic, vydali se podle původních instrukcí do Rokycan. Tam jim poskytli pomoc místní železničářské rodiny Maryšků a Stehlíků; protože se však obávali prozrazení, přesunuli se výsadkáři k Nykodýmům. Roman Nykodým připomněl časové rozmezí pobytu vojáků v jejich domě: „Bylo to nadvakrát, dva dny a pak dva a půl dne.“

Samotnému Romanu Nykodýmovi zpočátku zakázal otec se členy Anthropoidu hovořit, později však právě on odvedl Jozefa Gabčíka k lékaři na ošetření nohy poraněné při přistání.

Na rozdíl od dalších rokycanských rodin, které parašutistům pomáhaly, nepadli Nykodýmovi v podezření u nacistických úřadů a ve zdraví se dožili konce okupace. Roman Nykodým uvedl, že sám nezná důvod, proč právě oni unikli pozornosti německé policie.