Herec a bavič Vladimír Menšík miloval publikum

Praha - Vladimír Menšík miloval publikum. Cítil se povinen bavit lidi kolem sebe a nezáleželo mu na tom, zda ho snímá kamera či nikoliv. Hercem chtěl být od malička, kvůli otci ale nejprve vystudoval strojní průmyslovku a nastoupil v brněnských strojírnách. Na JAMU ho přijali až napodruhé. Po absolutoriu dostal umístěnku do Vesnického divadla, poté přešel do tehdejšího pražského divadla D 34, kde pod vedením E. F. Buriana působil až do roku 1958.

„Dejte mi devět Menšíků a rozbourám Prahu,“ říkal prý Burian a nechal ho hrát téměř ve všem. Když ale Menšík začal dělit svůj čas i mezi film a televizi, dal mu na výběr. Nad prkny zvítězila kamera a Menšík, který v divadle zažil své první herecké úspěchy, se pak našel především ve filmu a v televizi.

Stal se hercem Filmového studia Barrandov a za svou třicetiletou kariéru vytvořil na 120 filmových postav a další desítky pro televizi. Obsazován byl zejména do komických rolí (např. filmy Což takhle dát si špenát, Bohouš či Arabela). Mnohokrát ale dokázal, že je schopen i dramatických výkonů. Známé jsou role potulného mnicha v Markétě Lazarové či zlodějíčka Jořky Pyřka ve filmu Všichni dobří rodáci. Talent prokázal i v televizním seriálu Alexandr Dumas starší či inscenacích Ikarův pád a Tažní ptáci.

Zvláštní kapitolou Menšíkova herectví bylo konferování a vyprávění. Nezapomenutelné jsou jeho Silvestry, umění rychle navázat kontakt s lidmi využil i v pořadech Křeslo pro hosta či Bakaláři.


Dle svých přátel dělal vše naplno. Ačkoli ho stále více brzdily zdravotní problémy, točil svého času v průměru šest filmů ročně. Hektický způsob života ho stál i manželství s první ženou Věrou, s níž má syna Petra a dceru Vladimíru. Z druhého manželství s Olgou pochází syn Jan a dcera Martina, která jako jediná z dětí nastoupila rovněž na hereckou dráhu.

Menšíkovu zdraví neprospívalo ani jeho kouření a pití. Démon alkohol mu byl celoživotním průvodcem a symbolicky se jeho prostřednictvím rozloučil i s diváky - poslední roli sehrál ve filmu Dobří holubi se vracejí jako odchovanec protialkoholické léčebny.

Fenomenální herec a bavič se narodil 9. října 1929 v Ivančicích a zemřel 29. května 1988 v Brně.