Železniční neštěstí u německého Eschede nepřežilo 101 lidí

Eschede (Německo) - Při nehodě rychlovlaku InterCityExpress u městečka Eschede v Dolním Sasku dne 3. června 1998 zemřelo 101 osob a další desítky cestujících utrpěly zranění. Nehoda, jejíž příčinou bylo poškození jednoho z kol soupravy, se stala největším železničním neštěstím v Německu od konce druhé světové války.

Rychlovlak InterCityExpress 884 „Wilhelm Conrad Röntgen“ vyrazil ráno z Mnichova. Jeho konečnou stanicí měl být Hamburk. Nedaleko dolnosaského Eschede, asi 50 kilometrů severně od Hannoveru, však vlak ve dvousetkilometrové rychlosti díky prasklé ocelové obruči tvořící obvod kola narazil do betonového mostu.

Prasklá ocelová obruč se zabodla do spodní části prvního vozu. Při průjezdu přes výhybku ji obruč poškodila a ta nadzvedla vagon, který vykolejil. Jedno z vykolejených kol narazilo na výměník druhé výhybky a přehodilo ji. Zadní nápravy třetího vagonu vjely na druhou kolej, dostaly se mimo trať a narazily do podpěry silničního mostu. Čtvrtý vůz, který se na druhé výhybce odtrhl, stihl projet pod viaduktem a následně se převrátil. Poškozená konstrukce mostu se vzápětí zřítila na kolejiště.

Při nehodě zasahovalo více než tisíc záchranářů, 101 lidí však zahynulo.Soud označil za viníky nehody tři konstruktéry. Ti byli odsouzeni k finančnímu postihu.

Vydáno pod