Bratři Montgolfierové vypustili balon naplněný horkým vzduchem

Annonay (Francie) - Dne 5. června 1783 se konalo veřejné vystoupení bratrů Josepha a Etienna de Montgolfierových. Ti jako první na světě vypustili balon naplněný horkým vzduchem. Balon bez posádky, který byl zhotovený z papíru a plátna a měl průměr 11 metrů, letěl nad francouzským městem Annonay celých deset minut a dosáhl výšky 1830 metrů. Bratři Joseph-Michel a Jacques-Étienne Montgolfierové vlastnili v Annonay papírnu. Svůj první balon, sešitý z hedvábné látky a naplněný teplým vzduchem, vypustili již v listopadu 1782 a uletěl třicet metrů. V prosinci a v dubnu následujícího roku se pak vznesly další dva. Později se bratři rozhodli, že uskuteční vzlet veřejný.

Dne 5. června 1783 naplnili balon horkým vzduchem z ohniště s hořící slámou, pod balon zavěsili koš s topeništěm a balon uvolnili. Balon dosáhl výšky 1830 metrů a po vychladnutí vzduchu se snesl opět na zem.

Bratři byli posléze Akademií věd uznáni za vynálezce a konstruktéry létajícího objektu.

V září téhož roku sourozenci pokus zopakovali. Před zraky Pařížanů, krále a celého francouzského dvora se však do vzduchu vznesl již balon s košem pro cestující, tzv. montgolfiéra. Do ní bratři umístili ovci, kohouta a kachnu jako první cestující. Po třech minutách letu se zvířata v pořádku vrátila na zem.