Následník nepálského trůnu vyvraždil téměř celou královskou rodinu

Káthmandú - K nejkrvavějšímu masakru svého druhu od vyvraždění ruské carské rodiny bolševiky v roce 1918 došlo v 1. června večer v Nepálu. Třicetiletý syn nepálského krále patrně kvůli neshodám s rodiči ohledně svého sňatku postřílel své rodiče a další členy královské rodiny a nakonec se pokusil o sebevraždu. Tento hrůzný čin vyvolal šok a zděšení nejen v Nepálu, ale i ve světě. Korunní princ Dípéndra zastřelil krále Bíréndru, královnu Aišvarju a osm dalších členů nepálské královské rodiny. Dípéndra zahájil palbu během setkání, na němž královská rodina začala projednávat Dípéndrovu svatbu. Podle informovaných zdrojů vše začalo při večeři v královském paláci, při níž vypukl ostrý spor mezi rodiči a synem Dípéndrou ohledně jeho sňatku. Dípéndra totiž žádal rodiče, aby se směl oženit s 22letou dcerou bývalého ministra zahraničí, což však narazilo na prudký odpor královny. Navíc prý rodičům řekl, že se s touto dívkou již tajně oženil podle hinduistických tradic.

Král syna upozornil, že neuposlechne-li je v otázce sňatku, pak ztratí všechna svá nástupnická práva na trůn, která přejdou na jeho mladšího bratra Níradžána. Po následné prudké hádce syn odešel z jídelny do svého pokoje. Tam se ozbrojil dvěma poloautomatickými zbraněmi, vrátil se do jídelny a zahájil palbu. Podle zdrojů agentury Kjódó byl princ podnapilý. Dípéndra nakonec obrátil zbraň proti sobě a způsobil si těžká zranění, kterým podlehl 4. června.

Král Bíréndra byl konstitučním monarchou. V roce 1990 se pod tlakem lidového hnutí vzdal absolutní moci. Královská rodina je však v Nepálu tradičně uctívána a krále někteří považují za ztělesnění boha Višnu.