Narodil se malý velký muž - zpěvák Prince

Minneapolis - Výstřední, záhadný, nepředvídatelný a zároveň jedna z nejdůležitějších hudebních osobností - to je americká hvězda Prince. Zpěvák, multiinstrumentalista i producent je znám také jako autor hitu Nothing Compares 2U pro Sinéad O'Connorovou. Umělec nevelkého vzrůstu, který zabodoval hlavně v 80. a 90. letech, slaví 7. června své narozeniny.

Ačkoli měří pouhých 157 centimetrů, svojí hudební invencí a zručností se dá přirovnat k obrům. Produkoval filmy (složil například píseň k jednomu z filmů o Batmanovi), šéfoval vlastní společnosti a souběžně stíhal zásobovat skladbami i jiné interprety. Revival zažil Prince v roce 2004 s deskou Musicology a následným velmi úspěšným turné. Předcházející léta byla u něj totiž plná prudkých výkyvů a osobních tragédií.

Mág černé hudby, jenž si od počátků pěstoval vizáž herce z oblíbených pornofilmů, se totiž v roce 2001 přidal ke Svědkům Jehovovým. Útěchu v náboženství hledal po smrti nemocného syna a rozvodu (krachlo mu i druhé manželství). Rozkmotřil se také s firmou Warner, tři roky vydával především na internetu a natočil celkem propadák The Rainbow Children (2001).

Zpěvák, který kdysi slavnostně pohřbil jméno Prince a používal pouze grafický symbol nebo termín „umělec dříve známý jako Prince“, se v posledních letech navrátil do své nejlepší formy. Deska z roku 2006 nazvaná 3121 (podle čísla jeho hollywoodského panství) navázala na úspěšný comeback Musicology. Zatím poslední počin Planet Earth nechal Prince loni distribuovat jako přílohu novin Mail on Sunday.

Z hlediska jeho kariéry byl důležitý rok 1982, v němž do kin přišel snímek Purple Rain. Prince jako autor hudby získal Oscara. Za dva roky pak vydal stejnojmenné album, které dostalo cenu Grammy (jen v USA zmizelo v nákladu 13 milionu kusů). Mezi nejlepší Princovy desky se řadí Dirty Mind (1980), 1999 (v roce 1982 ji nahrál s kapelou Revolution), Sign 'O' The Times (1987), Black Album (1987) či Gold Experience (1995).

Celým jménem Prince Rogers Nelson se narodil 7. června 1958 v americkém Minneapolis ve smíšené rodině jazzové zpěvačky a kapelníka jazzbandu. V roce 1978 nahrál debut For You, který ale zrovna příliš neoslnil - jedná se však prakticky o jeden z mála zpěvákových neúspěchů. V 21 letech již prodal více než milion kopií svého druhého alba. V roce 2004 byl mnohokrát oceněný Prince jako legenda uveden do rokenrolové Síně slávy.