Čeští farmáři omezí dodávky mléka i přes uklidnění protestů v Německu

Praha - Přestože němečtí producenti mléka označili své protesty za ukončené, čeští farmáři dnes omezí dodávky o 10 procent. Přehodnotit včerejší rozhodnutí se nechystají. České televizi to dnes ráno potvrdil předseda Komoditní rady pro mléko Pavel Novotný. Spotřebitelé ale výkyv na pultech obchodů nepoznají.

„Rozhodnutí platí a od dnešního dne bude omezení o 10 procent realizováno,“ zdůraznil Novotný. Prodloužení bojkotu do dalších dní ale zatím jisté není. Agrární komora o něm rozhodne do dnešního odpoledne po důkladné analýze dění v Německu.

Drobný výkyv v dodávkách českým mlékárnám nezpůsobí vážnější komplikace. „Ztráta bude na straně zemědělců, nikoliv mlékáren, protože zemědělcům budou chybět tržby za mléko, které nedodají,“ prohlásil výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. Dodal, že mlékárny chrání proti případnému ohrožení zásoby, které drží. „Momentálně jsou zásoby (stěžejních výrobků) dost vysoké, v úrovni dvou až třínedělní expedice,“ upřesnil.

Českým farmářům se stejně jako jejich německým kolegům nelíbí nízké ceny, za které mlékárny a maloobchody vykupují jejich mléko. Argumentují tím, že podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla cena, za kterou se mléko prodává konečným spotřebitelům za poslední rok o 3,71 koruny na 18,21 koruny za litr, od zemědělců se stejné množství vykupuje pouze za 9,19 koruny, což představuje oproti lednu 2007 zvýšení pouze o 1,38 koruny.