Otáčivé hlediště - součást kulturní scény Českého Krumlova

Český Krumlov - V romantickém prostředí zámecké zahrady v Českém Krumlově se hraje divadlo už od roku 1947. Večerní představení je ale možné sledovat už padesát let netradičně z otáčivého hlediště. Na první točnu, která byla zkonstrouvána ručně se původně vešlo 60 diváků. Dnes jich hlediště pojme desetkrát tolik. Projekt však od samého počátku vadí památkářům. Otočná tribuna prý narušuje ráz zámeckého parku.

Samotný nápad se zrodil v mysli scénáristy Joana Brehmse, který po roce 1945 působil jako výtvarník v divadle v Českých Budějovicích. První improvizovaná verze točny se podle jeho projektu roztočila 9. června 1958. Užaslí diváci tehdy shlédli inscenaci Jiráskovy Lucerny. O tom, že se hlediště pohybovalo pomocí lidské síly, v té době věděl málokdo. Netradiční zážitek návštěvníky zaujal a o atrakci byl velký zájem.

Už rok po otevření točny se zvýšil počet sedadel na rovných 400. Do útrob mobilní konstrukce se muselo vejít dobrých 40 lidí, kteří ji poháněli tam a zpět. Novou podobu dostalo otáčivé hlediště v roce 1960. Zvýšená poptávka o představení si vynutila zvýšení počtu sedadel na 550 a točnu v té době poháněl už elektromotor.

Dnešní podobu otáčivému hledišti dalo hned několik projektantů. Strojní část navrhla a realizovala Škoda a.s. Plzeň, dodavatelem divadelní techniky se stala firma Cultact Brno. Novou točnu s oboustranně plynulým pohybem zajišťují čtyři elektromotory. Konstrukce váží 650 tun a má kapacitu 658 diváků.

Představení bývají vyprodaná a točna se těší velké oblibě. Kámen úrazu je ale v tom, že vše se odehrává před letohrádkem Bellarie, který je považován za nejcennější stavbu zahradní architektury v Čechách. Památkáři proto už léta upozorňují na autentický historický prostor barokní zahrady, který je narušován právě touto „komerční atrakcí.“