Vladimír Tesařík - neměl helmu a zaplatil

Praha - V pražské Vojenské nemocnici ve Střešovicích se 9. června 2003 uzavřel život známého zpěváka a klávesisty skupiny Yo Yo Band Vladimíra Tesaříka. Populární hudebník, který v sobě objevil i léčitelské schopnosti, zemřel na následky vážného zranění hlavy, které si způsobil zhruba dva týdny před svou smrtí při pádu z kola. Zpěvák po sobě zanechal manželku Ivanu a dva syny. Muzikant tehdy spadnul z kola v pražské Stromovce, neměl helmu a nedlouho potom zemřel na následky zranění hlavy (otok mozku).

Vladimír byl po nehodě odvezen do střešovické nemocnice a lékaři ho uvedli do umělého spánku. Během léčení ho museli dvakrát resuscitovat, třetí pokus o oživení už nevyšel. „Příčinou úmrtí bylo celkové selhání organismu. Šlo o následky zranění na kole a především poranění hlavy,“ upřesnil v den úmrtí jeho bratr Richard.

Vladimír Tesařík byl synem známého generála Richarda Tesaříka, který bojoval ve druhé světové válce a v padesátých letech skončil na několik měsíců ve vězení. Vladimír se zajímal o hudbu už od dětství, ale dlouho pouze na amatérské úrovni. Svůj volný čas zasvětil také divadlu a atletice.

Spolu se starším bratrem Richardem založil v roce 1975 skupinu Yo Yo Band, která patřila v tehdejším Československu k průkopníkům „černé“ hudby. Skladby v sobě nesly prvky soulu a později také reggae, latiny a popu.

Na hudební scéně se Yo Yo Band však prosadil až v polovině 90. let albem Karviná, které bylo ověnčeno několika cenami. Za svou dlouhou existenci se v kapele vystřídala řada muzikantů, pouze oba bratři zůstali. V posledních letech se spolu objevili i v několika muzikálech.

Vydáno pod