Kačer Donald slaví narozeniny

Washington - Kačer Donald patří k nejoblíbenějším postavičkám Walta Disneyho. V průběhu své sedmdesátileté kariéry se z něj stala hvězda první velikosti a v popularitě zastínil dokonce i samotného Myšáka Mickeyho. Na stříbném plátně se poprvé objevil 9. června 1934 v krátké Disneyho osmiminutové grotesce Moudrá slepička. Od té doby leccos zažil. Bavil nejen dětské diváky, ale také bojoval proti válce. Donalda z velké míry ovlivnil tým, který ho vytvořil - hlavně dva umělci Al Taliaferro a Carl Barks. Pro Kačerův osud byl klíčový i herec Clarence Nash, který postavě po půl století dodával polosrozumitelný kvákavý hlas.

Clarence Nash původně napodoboval ptáky a zvířata. Jezdil po Burbanku v Kalifornii a bavil děti v kampani propagující místní mlékárny. Chodil do místních škol a předváděl štěbetání ptáčků a vyprávěl dětem o různých výrobcích, které mlékarna nabízela. Jednou z jeho postav byla i malá kachnička, která recitovala říkanku „Mary měla malé jehňátko.“ Jeden z Disneyho zaměstnanců Clarence Nashe slyšel, řekl o něm svému šéfovi a ten si ho zavolal do studia. Nash předvedl Waltu Disneymu svůj repertoár, a ten okamžitě poznal, že by mohl unikátní hlasové možnosti tohoto muže využít.

Za války Donaldova popularita vzrostla

Kačer Donald má nejrůznější záliby. Zajímá se o fotografování, sbírá známky, hraje tenis, v televizi se s chutí podívá na sport a komedie. Nejraději ale odpočívá a mlsá koblihy a lívance. Občas si pochutnává i na steaku nebo pečené huse. Za druhé světové války, Donaldova popularita vzrostla. Do roku 1941 se objevil v celkem padesáti filmech a mezi léty 1941 a 1965 následovala více jak stovka dalších. Ve válečném období dostal Donald ještě prostřední jméno Fauntleroy a stal se schopným armádním agitátorem, například v grotesce Donald rukuje. Vůdcova tvář z roku 1943 byla oceněná Oscarem za nejlepší kreslený film. Donald tu hraje nuceně nasazeného dělníka v továrně na munici, jenž musí zasalutovat, kdykoliv se někde objeví tvář Adolfa Hitlera.

Kačer Donald nechybí ani v hollywoodském chodníku slávy

Po válce kačer se svými přáteli v komiksových příbězích procestoval všechny světadíly a podíval se na severní pól i do vesmíru. Donald byl v mnoha směrech předchůdcem celé linie živelných kreslených postaviček - Kačera Duffyho nebo tasmánského čertíka Taze, kteří později dělali pohromu v kreslených filmech Warner Brothers. Za celou kariéru natočil Donald 128 snímků a loni své pařátky otiskl do hollywoodského chodníku slávy hned vedle Sharon Stoneové a Bruce Willise.