Prezidentem USA může být poprvé občan tmavé pleti - Barack Obama

Washington - Hillary Clintonová v sobotu podpořila svého protikandidáta Baracka Obamu, čímž uznala svou porážku. Obama se tak stane prvním kandidátem tmavé pleti, kterého do amerických prezidentských voleb nominuje jedna ze dvou hlavních politických stran. Teď zbývá vyřešit jen problém, kdo se postaví vedle něj jako kandidát na viceprezidenta. Mnozí demokraté si přejí, aby s Obamou kandidovala žena. Zůstává otázkou, zda je Hillary Clintonová tou pravou ženou pro tento post. Podle mnoha demokratů by byl takový tým prakticky neporazitelný.

Jeden z politologů k tomu dodává: „Pokud do toho Hillary Clintonová půjde, je vysoká pravděpodobnost, že Obama vyhraje. Ale jestli ne, myslím, že Obama nemá šanci vyhrát.“

Obama poprvé zaujal na předvolebním sjezdu demokratů v roce 2004. Zjevil se jak blesk z čistého nebe. Svým brilantním a strhujícím projevem zastínil i tehdejšího prezidentského kandidáta Johna Kerryho. Místo obvyklých nářků na špatnou situaci a kritiku Bushe nabídl něco jiného. „Víra ve splnění snů. Možnost uskutečnit malé zázraky. V tom spočívá genialita Ameriky.“ 

Stejný recept používá i o tři roky později. „Stojím tu dnes před vámi a vím, že můj příběh je část velkého amerického příběhu. A že v žádné jiné zemi by něco takového nebylo možné,“ snaží se zaujmout americkou veřejnost. A i tentokrát je úspěšný. Nenabízí sice žádné příliš konkrétní plány, ale Američané znechucení vládou protřelých politiků na taková slova o změně slyší, což dokazuje i klip Yes We Can, který řada celebrit poskládala z Obamových výroků.

Obama na rozdíl od předchozích černošských kandidátů přitom zvolil nečekanou taktiku, nevsadil od počátku na rasovou kartu. K tomu ho donutila až Hillary Clintonová. Právě lidé z jejího volebního tábora včetně Billa Clintona začali vystupovat s tím, že jej budou volit jenom Afroameričané. Obama přitom vynaložil velké úsilí na to, aby ukázal, že to není téma voleb. Některé vlivné černošské organizace to znepokojovalo a na začátku ho příliš nepodporovaly. To se ale teď změnilo.

Velkou roli hraje také Obamův původ. Jeho otec byl ekonomem v Keni, matka je běloška z Kansasu. Právě kvůli svému původu čelil řadě útoků, mimo jiné prorepublikánské televize Fox News, která jej kritizovala za jeho údajné muslimské kořeny.

Ve volebním boji se objevily i informace, že si Obama občas zapálí cigaretu. V zemi, která vede proti kuřákům nesmiřitelný boj, je to přímo skandál. Situaci zachraňovala jeho manželka, právnička Michelle. Aby ho v kampani podpořila, musel jí slíbit, že s kouřením přestane. Sama omezila 80 procent svých pracovních aktivit, aby se mohla zapojit do manželovy kampaně. „Jsem tu, abych uvedla mého manžela. Toho chlápka, co kandiduje na prezidenta.“

Barack Hussein Obama se narodil 4. srpna 1961 v Honolulu na Havaji. Vystudoval politické vědy na Columbijské univerzitě a práva na Harvardově univerzitě. V roce 2004 byl již potřetí zvolen senátorem za stát Illinois. Nyní je jediným Afroameričanem v Senátu, v historii Senátu teprve pátým. Protestuje proti válce v Iráku, kterou nazývá „tragickou“, a je pro stažení amerických vojáků z Iráku do konce března 2008.

  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/249/24801.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/252/25189.jpg