Premiéra velkofilmu Kleopatra

New York - Za přítomnosti 6623 návštěvníků měl 12. června 1963 v newyorském divadle Rivoli slavnostní premiéru americký historický velkofilm Kleopatra. Režisér Joseph Mankiewicz pro něj získal hvězdné obsazení. Titulní roli ztvárnila Liz Taylorová, postavu Antonia Richard Burton a Caesara Rex Harrison. Jeden z nejslavnějších historických filmů všech dob popisoval události kolem roku 50 před naším letopočtem. V této době se egypstká královna Kleopatra stala milenkou Caesara. Vztah obou panovníků byl v zápětí korunován narozením jejich syna. Po Caesarově smrti nalezla Kleopatra nakonec útěchu v náruči nového římského imperátora Antonia.

Filmování ve velkém stylu začalo v Londýně v roce 1960. Natáčení trvalo celé tři roky. Délka filmu činila čtyři hodiny. Snímek byl také nejvýpravnější a nejnákladnější. Hollywoodská studia tehdy stál neuvěřitelných 44 milionů dolarů. V přepočtu na dnešní dobu by se jednalo o 300 milionů dolarů. Velkofilm Kleopatra tak představuje nejdražší natočený snímek ve Spojených státech a druhý nejdražší snímek na světě.

Film měl také nejdražší hvězdu. Liz taylorová inkasovala za roli Kleopatry více než jeden a půl milionu dolarů. Herečka si své peníze ale zasloužila. Už během prvních natáčecích dnů totiž těžce onemocněla a musela být převezena na pohotovost, kde podstoupila tracheotomii. Nátáčení se proto muselo přerušit.

Produkce se následně přesunula do Říma. Výrobu nejdražšího amerického snímku ale neustále ztěžovaly přeháňky. O největší bouři se ale během natáčení postarali samotní herci. Taylorová s Burtonem se na place  sblížili více, než vyžadoval scénář. Později se dokonce vzali. Jejich vztah ale prošel v dalších letech rozvodem, druhou svatbou a druhým rozvodem.