Superman přilétá na planetu Zemi

Washington – První sešit komiksu o hrdinovi Supermanovi, který ač z jiné planety dává svoje nadpřirozené schopnosti ve prospěch lidstva, vyšel 14. června 1938. Postavu mimozemšťana v modré pláštěnce s velkým S na hrudi, který v běžném životě využívá identitu novináře Clarka Kenta, vymyslel Jerome Siegel společně s výtvarníkem Josephem Schusterem.

Superman, jenž se během své sedmdesátileté existence utkal s bezpočtem zločinců, je znám především jako komiksová postava. Pouhé dva roky po vydání prvního komiksu vznikl rozhlasový seriál. Krátce poté se Superman objevil také na stříbrném plátně. Nejslavnější filmové zpracování hrdinových příběhů vzniklo roku 1978 v titulní roli s Christopherem Reevesem a Genem Hackmanem jako úhlavním Supermanovým soupeřem Lexem Luthorem.

Superman je obecně znám především díky své schopnosti létat. Tu však vymysleli až filmaři v roce 1941. Do té doby dokázal pouze skákat, což ale považovali tvůrci animovaného snímku za komické.

Ačkoli film Supermana zpopularizoval, jeho postava se vyvíjela především v komiksu. Autoři ho dokonce nechali na počátku 90. let zemřít, zanedlouho však nejslavnějšího amerického hrdinu opět vzkřísili a čtenáři se později dočkali i svatby s Lois Laneovou, o jejíž srdce Superman usiluje od prvních dílů.