Výročí založení Evropské fotbalové unie

Nyon (Švýcarsko) - Evropská fotbalová unie UEFA, založena 15.června 1954, dnes sdružuje 53 zemí. Je nejvlivnější fotbalovou organizací na světě a jednou z největších součástí FIFA. UEAFA dnes pořádá 9 národních a čtyři klubové soutěže. Druhá nejstarší fotbalová konfederace byla založena za účasti zástupců třiceti evropských zemí 15. června 1954 v hotelu Euler v Basileji v předvečer zahájení mistrovství světa ve Švýcarsku. Za jejím vznikem stálo hlavně úsilí Francouze Henriho Delaunaye, Itala Otta Barassiho a Belgičana Josého Crahaye, představitelůnárodních fotbalových svazů.

Delaunay byl zvolen prvním generálním sekretářem UEFA, premiérovým předsedou se stal Dán Ebbe Schwartz. První kongres nové organizace hostila v březnu 1955 Vídeň, dočasný domov našla UEFA v Paříži, kde sídlila až do roku 1959.

Na sklonku 50. let minulého století se Evropská fotbalová unie vrátila do Švýcarska: více než třicet let byl jejím administrativním centrem Bern. V roce 1995 se přesunula do Nyonu, kde od roku 1999 sídlí ve vlastní reprezentativní budově u Ženevského jezera.

Mezitím se počet členských zemí téměř zdvojnásobil, velký boom znamenal především rozpad sovětského impéria, po kterém postupně rozšířilo řady UEFA deset nových států. Jako dosud poslední byl v roce 2002 přijat Kazachstán, jenž se stal dvaapadesátým členem.

Přerod v moderní a dynamickou obchodní společnost se odrazil i v infrastruktuře UEFA. Zatímco v počátcích se o její chod staralo pár nadšenců, dnes má Evropská fotbalová unie více než dvě stovky zaměstnanců. Kromě sportovní oblasti se UEFA angažuje i na hospodářském a sociálním poli. Největším zdrojem příjmů je milionářská Liga mistrů.

Mezi státy sdruženými v UEAFA jsou i Kypr, Turecko, Izrael, Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán a Kazachstán. Jejími členy zatím nejsou Gibraltar, Grónsko a Monako.