Vývoj v poslaneckém klubu zelených od prezidentské volby 2008

15. února - Zelení při volbě prezidenta podpořili protikandidáta Václava Klause Jana Švejnara. Při druhé volbě ale ze zdravotních důvodů chyběla poslankyně Olga Zubová, za což ji předseda zelených Martin Bursík spolu s šéfkou sněmovního klubu Kateřinou Jacques tvrdě kritizovali.

25. února - Zubová dostala od Bursíka hrubý mail, v němž byla mimo jiné nazvána „krávou“. Mail dostala omylem, byl určen Kateřině Jacques. Bursík se Zubové poté omluvil, vztahy v klubu se však vyostřily. Zubová je navíc předsedkyní republikové rady zelených, která je k Bursíkovi dlouhodobě kritická.

3. června - Kateřina Jacques by se mohla stát novou místopředsedkyní sněmovny poté, co by se počet místopředsedů rozšířil na šest. Úmysl koalice zřídit novou funkci ale odmítly poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová. Obě tyto poslankyně se v posledním období již několikrát postavily proti záměrům vlády a hlasovaly s opozicí.

6. června - Věra Jakubková oznámila, že zvažuje odchod z poslaneckého klubu. Stěžuje si hlavně na komunikaci v klubu.

10. června - Bursík oznámil, že zelení nebudou usilovat o funkci místopředsedy sněmovny. Jakubková a Zubová zatím v klubu zůstávají.

14. června - Zubová a Jakubková stále zvažují, že odejdou z poslaneckého klubu zelených. Obě zdůraznily, že i kdyby opustily klub, ve straně zůstanou.

16. června - Vnitrostranické spory mezi zelenými vyústily v minulých dnech v uzavření některých kanceláři uvnitř klubu. Podle Kateřiny Jacques byly dveře kanceláří některých poslanců zablokovány pro asistenty poslankyň Zubové a Jakubkové Matěje Stropnického a Jiřího Gutha, a to kvůli obavám o soukromí.