Hlavní události kolem sporu o kulturní granty

22. února 2007 - Pražští zastupitelé schválili udělení grantů ve výši téměř 187 milionů korun organizacím, které doporučila odborná komise. Proti podobě grantů se postavili zástupci soukromých scén, mimo jiné šéf Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský či majitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl.

6. března 2007 - Zástupci některých soukromých scén opět kritizovali způsob rozdělování grantů. Radní pro kulturu Milan Richter (ODS) uvedl, že je nutné systém změnit.

21. srpna 2007 - Petr Kratochvíl oznámil, že žaluje ČR u arbitrážního soudu kvůli financování pražských divadelních scén. Rozhodl se obrátit i na Evropskou komisi a Evropský soudní dvůr. Pražští radní na to reagovali pozastavením grantů na rok 2008 a nechali si zpracovat právní posudek situace.

25. října 2007 - Pražské zastupitelstvo schválilo nová pravidla pro udělování kulturních grantů. Uchazeči mají dostat peníze i podle počtu prodaných vstupenek.

11. prosince 2007 - Byla představena nová komise pro posuzování kulturních grantů. Část odborné veřejnosti kritizovala způsob jmenování některých členů. Sami členové komise později upozorňovali na problémy, které může přinést navržené rozdělení prostředků pro jednotlivé oblasti.

13. února 2008 - Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) oznámil, že majitel divadla Ta Fantastika Kratochvíl stáhl svou žalobu proti českému státu.

26. února 2008 - Radní Richter oznámil, že udělení grantů se opozdí o měsíc.

27. března 2008 - Pražští zastupitelé schválili udělení kulturních grantů podle původního návrhu komise. Podobně rozhodli v případě menších dotací o dva týdny dříve i radní. Celkem jde o 208 milionů korun.

9. dubna 2008 - Začala petiční akce, která mimo jiné požaduje odvolání radního Richtra, zrušení dotace na vstupenku, oddělení podpory neziskové kultury od podpory podnikání v této oblasti a urychlené řešení situace subjektů, které mají finanční potíže. Petici Za Prahu kulturní postupně podepsalo přes 24.000 lidí.

24. dubna 2008 - Pražští radní odmítli požadavky petice.

14. května 2008 - Dlouholetý šéf divadelního spolku Kašpar Jakub Kašpar oznámil, že kvůli grantům je ohrožena budoucnost souboru. S problémy s potýkají i divadla Archa a Semafor.

29. května 2008 - V Praze vyvrcholily pětidenní Dny neklidu, které pořádali zástupci neziskových divadel, nespokojení s grantovou politikou magistrátu. Umělci protestem na půldruhé hodiny přerušili zasedání zastupitelů hlavního města.

6. června 2008 - Pražský primátor Pavel Bém (ODS) oznámil, že navrhne magistrátu zrušení kontroverzních dotací udělovaných na základě počtu prodaných vstupenek.

9. června 2008 - Primátor Bém a radní Richter oznámili, že kulturním organizacím, které získaly letos v rámci víceletých grantů méně peněz než vloni, dorovná město finanční prostředky na úroveň roku 2007. Musí ale souhlasit s auditem provedeným magistrátním auditorem.

17. června 2008 - Magistrát potvrdil, že chce osmi zařízením, která letos dostala na příspěvcích méně peněz než loni, přidat celkem 14,3 milionu korun. Dorovnání je ale podmíněno auditem.

Vydáno pod