Vývoj událostí kolem šéfa ÚOOZ Kubiceho a tzv. Kubiceho zprávy

Výběr událostí okolo bývalého ředitele policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a takzvané Kubiceho zprávy:

29. května 2006 - Tehdejší šéf (ÚOOZ) Kubice předal členům sněmovního branného a bezpečnostního výboru čtyři dny před volbami do Poslanecké sněmovny zprávu, v níž uvedl, že organizovaný zločin přerostl do státní správy a že někteří politici z ČSSD se snaží zmařit vyšetřování některých případů. Zmínil mimo jiné vraždu kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajnou korupční kauzu biolíh. Část utajovaného dokumentu poté unikla do médií.

- Tehdejší premiér Jiří Paroubek označil Kubiceho za lháře a podal na něj trestní oznámení. ČSSD obvinila vedení ODS, že se snaží za pomoci části policie ovlivnit volby. ODS to popřela.

31. května 2006 - Policie i státní zastupitelství začaly vyšetřovat únik informací z takzvané Kubiceho zprávy.

3. června 2006 - Paroubek zpochybnil platnost voleb, v nichž zvítězila ODS, a obvinil občanské demokraty z nečistých praktik. ČSSD poté opakovaně žádala o ustavení parlamentní vyšetřovací komise ke kauze Kubiceho zprávy.

20. září 2006 - Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) vyslovil podezření, že v souvislosti s únikem takzvané Kubiceho zprávy policie odposlouchává řadu politiků a novinářů. Vyšlo najevo, že odposlechy prováděné Inspekcí ministra vnitra se dotkly i nezúčastněných lidí. Langer poté odvolal vedení inspekce.

22. prosince 2006 - Státní zástupce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 rozhodl, že nebude trestně stíhat Kubiceho a jeho dva podřízené. Inspekce ministra vnitra je chtěla v souvislosti s Kubiceho zprávou obvinit ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, z pomluvy a z neoprávněného nakládání s osobními údaji.

24. dubna 2007 - Analytická skupina žalobců Vrchního státního zastupitelství konstatovala, že varování v Kubiceho zprávě nebyla důvodná. V červenci bylo mimo jiné zastaveno stíhání obviněných v kauze biolíh.

Červen 2007 - Paroubek podal ústavní stížnost na postup policie při vyšetřování úniku Kubiceho zprávy. Nelíbilo se mu, že nemohl nahlédnout do spisu, který při vyšetřování vedla.

9. října 2007 - Žalobci z Nejvyššího státního zastupitelství rozhodli vrátit případ Kubiceho zprávy k dalšímu prošetření.

24. října 2007 - Náměstek policejního prezidenta Jiří Houba informoval, že Kubice a jeho tři náměstci chtějí opustit policii.

14. prosince 2007 - Dle Městského státního zastupitelství v Praze lidovecký poslanec Pavel Severa nespáchal v kauze úniku Kubiceho zprávy trestný čin. Severa byl podezřelý, že vynesl ze sněmovny utajovanou Kubiceho zprávu. Žalobkyně případ odevzdala Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) k posouzení, zda se poslanec nedopustil přestupku.

21. ledna 2008 - ČSSD a Paroubek zažalovali Policii ČR a Kubiceho. Viní je z protiprávního zásahu do volebního boje.

30. ledna 2008 - Městské státní zastupitelství v Praze již podruhé rozhodlo, že Kubice nespáchal trestný čin v kauze. Kubice a jeho náměstek Hynek Vlas odešli ke konci ledna 2008 od policie.

15. března 2008 - LN uvedly, že žalobci nechali znovu otevřít jednu z kauz spojenou s Kubiceho zprávou. Inspekce ministra vnitra se dle LN nyní snaží zjistit, kdo dal v září 2006 médiím informaci, že je kvůli úniku zprávy odposloucháváno několik novinářů a politiků.

24. dubna 2008 - Severa řekl, že dostal od NBÚ pokutu 25.000 korun za to, že umožnil únik části údajů z Kubiceho zprávy. Dle NBÚ se dopustil přestupku. Pokutu 9000 korun dostal v říjnu 2007 i Langer.

18. června 2008 - Ústavní soud zamítl stížnost Paroubka proti postupu policie při šetření úniku Kubiceho zprávy na veřejnost.