Zimbabwe se od březnových voleb zmítá v krizi

Harare - V Zimbabwe dnes proběhlo druhé kolo prezidentských voleb. Současný prezident Robert Mugabe byl jediným kandidátem, protože opoziční lídr Morgan Tsvangirai z voleb odstoupil. Spor o post zimbabwského prezidenta se táhne už od 29. března, kdy proběhlo první kolo hlasování. Vyhlášení výsledků však trvalo přes měsíc. Volby mohly připravit o moc současného prezidenta Mugabeho po 28 letech.

Při předvolební kampani v lednu letošního roku zadržela zimbabwská policie na krátkou dobu opozičního vůdce Hnutí za demokratickou změnu Morgana Tsvangiraie. Organizace demonstrovala proti zhoršující se ekonomice, požadovala změnu ústavy, která by zaručila řádný průběh nadcházejících voleb. Během kampaně Tsvangirai obvinil prezidenta Mugabeho z ovlivňování hlasování, natisknutím třech milionů nadbytečných volebních lístků.

Přepočítávání hlasů

I přes obavy, že by při volbách mohly propuknout násilné protesty, proběhlo hlasování převážně klidně a obyvatelé o něj měli velký zájem. Zimbabwská opozice na základě prvních odhadů výsledků voleb ohlásila, že zvítězila, a že se jí podařilo sesadit diktátorského prezidenta. Vláda prezidenta Mugabeho takovou prezentaci odmítla a trvala na tom, že sčítání ještě pokračuje. Vláda pak oficiální vyhlášení výsledků ještě mnohokrát odložila.

V zemi se mezitím stupňovalo napětí a nepokoje. Robert Mugabe ve svém prvním povolebním vystoupené obvinil opozici ze spiknutí, vlastizrady a plánování státního převratu. Podle jeho nařízení se začaly téměř tři týdny po volbách znovu přepočítávat hlasy. Pokusil se tak zvrátit výsledek voleb, kdy jeho vládnoucí strana přišla o většinu.

Volební komise však oznámila, že Mugabeho strana nezískala dostatečný počet mandátů. Pozici hlavní parlamentní síly tak zastalo opoziční Hnutí pro demokratickou změnu. Ani jeden z kandidátů ale nezískal potřebný nadpoloviční počet hlasů a bylo vyhlášeno druhé kolo volby.

Druhé kolo bez protikandidáta

Pět dnů před hlasováním Tsvangirai oznámil, že z druhého kola prezidentských voleb odstupuje. Důvodem podle něj bylo stupňující se násilí a zastrašování ze strany vládnoucí strany. V otevřeném dopise vyzval své příznivce, aby k volbám nechodili, nebo alespoň znehodnotili hlasovací lístek.

I když lídr opozice svou kandidaturu stáhl, přesto dál figuruje na volebních lístcích. Zvolen ale být nemůže. Podle agentur se do volebních místností, dostavilo jen minimum lidí.

Kdysi bohatá obilnice Afriky je sužována vleklou ekonomickou krizí, které vévodí nejvyšší hyperinflace na světě, osmdesátiprocentní nezaměstnanost a vysoká chudoba. Přitom ekonomika Zimbabwe ještě před deseti lety na africké poměry celkem prosperovala. Ze zruinování hospodářství obviňuje opozice právě osmadvacetiletou autoritářskou vládu prezidenta Mugabeho.