První bankomat začal lidem vydávat peníze

Praha - První bankomat spatřil světlo světa v roce 1967 v Londýně. Dnes jich je na světě již více než jeden a půl milionu. A raketově přibývají další. Řadí se mezi sto nejvýznamnějších vynálezů 20. století a znamenal revoluci. Šlo o velmi jednoduché zařízení pracující na principu děrovaného štítku, které vydávalo jen jeden druh bankovky. První bankomat v Česku se objevil až v roce 1989. Spustila ho Česká spořitelna, sloužil ale výhradně jejím zaměstnancům. Dnes už je bankomat běžnou záležitostí, řada lidí si bez něj nedokáže život představit. A přestává být pouhou výdejnou peněz. Dochází nejen k možnosti výběru, ale i k možnosti vkladu, do budoucna i propojeni mobilního světa.

„Bylo frustrující, že banky měly otevřeno jen od 10.00 do 15.00 hodin a pár hodin v sobotu ráno,“ řekl vynálezce bankomatu John Shepherd-Barron. Nápad byl na světě už v roce 1965. Myšlenkou bankomatu vynálezce okamžitě nadchnul generálního ředitele Barclays Bank. Ten chtěl hned jeden koupit, ale dočkal se až v roce 1967.

Než dosáhl počet bankomatů na celém světě jednoho milionu kusů, trvalo to 33 let. Další půl milionu bankomatů vyrostlo za šest let. Tento růst podle odborníků dokazuje, že je bankomat stále jedním z nejpotřebnějších distribučních kanálů.