Walesa: Nikdo mě nepřinutí se přiznat k něčemu, co jsem neudělal

Varšava - Poláci by rádi věděli, kdo vlastně byl zakladatel legendární Solidarity Lech Walesa. Zda byl skutečně symbolem boje s komunismem nebo tajným agentem komunistické policie, jak tvrdí dva mladí polští historikové. Podle nových dokumentů byl Walesa nejen spolupracovníkem polské komunistické tajné policie, ale dokonce si takto i přivydělával.

O knihu o minulosti Lecha Walesy, která vyšla minulý týden, byl v Polsku obrovský zájem. Během několika hodin se rozprodal celý čtyřtisícový náklad, dalších 40 tisíc má tiskárnu opustit příští týden. Autoři měli přístup k tajným dokumentům, které podle nich potvrzují, že Walesa 29. prosince 1970 spolupráci podepsal. Walesa, jako agent Bolek, měl podle autorů publikace spolupráci s tajnou policií ukončit po šesti letech v červnu 1976. Podle historika Piotra Gontarczyka nejsou žádné pochybnosti, že tajný spolupracovník Bolek získal finanční odměnu. Celkem obdržel částku 13.100 zlotých a podle záznamů si peníze bral rád.

Walesa obvinění odmítá, historikové však na svých tvrzeních trvají

Lech Walesa obvinění odmítá s tím, že je nakonec dobře, když se to děje za jeho života. „Mohu ovlivnit diskusi. Kdyby se to stalo v době, kdy už nebudu na tomto světě, skončilo by to jen na jejich hloupých tvrzeních. A někteří lidé by tomu věřili. Takže jsem klidný, oni padnou a pravda se sama ubrání,“ komentuje Walesa diskusi kolem své osoby.

Naopak historik Piotr Gontarczyk tvrdí, že polská osobnost protikomunistického odboje s tajnou policií spolupracovala. „Nejsou žádné pochyby. Archivní dokumenty ze 70. let, které jsme měli k dispozici, jednoznačně potvrzují, že Lech Walesa s tajnou policií spolupracoval,“ dodává Gontarczyk.

„Z hlášení tajného spolupracovníka Bolka vyplývá, že to byla aktivní spolupráce, snažil se získat co nejvíce informací. Když například zjistil, že lidé u něj na dílně poslouchali vysílání Svobodné Evropy, jména všech nahlásil,“ potvrzuje obvinění Walesy historik a autor publikace Slawomir Cenckiewicz.

Walesa se brání a tvrdí, že podepisoval jen výslechy a seznam věcí, které musel odevzdat před odchodem do vazební cely. Nic víc. Odmítá, že donášel. „Vím, co jsem udělal, vím, že mám čisté svědomí, vím, že jsem bojoval tak, jak jsem uměl, vím, že všechno nebylo ideální, ale nikdy jsem neučinil krok navíc. Vždy jsem hrál férově. Dříve nebo později se to potvrdí. Kdybych přece jen měl něco na svědomí, tak bych řekl, poslouchejte, měl jsem slabý den, něco jsem vypil a pak něco řekl. Přece bych to udělal.“ Walesa dále dodává, že jej tehdejší komunistická moc chtěla zničit a všemožně zabránit tomu, aby obdržel Nobelovu cenu za mír, tudíž falšovala dokumenty. „Ale hlavně nezapomínejme, že to dělaly profesionální tajné služby, které věděly, že mají zhotovit dokumenty tak, aby vypadaly věrohodně.“

Řada disidentů, kteří Walesu znají třicet let, slovům bývalého prezidenta nevěří, rozešli se s ním třeba už v 80. letech. Věděli, že se o něj zajímá státní bezpečnost a byli přesvědčeni, že s ní spolupracuje. Podobně o jeho činnosti pochybují i někteří bývalí zaměstnanci gdaňských loděnic.

Walesa - narozen 29. září 1943.

V roce 1967 začal pracovat jako elektrikář v gdaňských loděnicích.

Při stávce v roce 1976 označen za jednoho z hlavních organizátorů a propuštěn z práce; do loděnic se vrátil v roce 1980.

Založil nezávislý odborový svaz Solidarita.

Po vyhlášení výjimečného stavu byl od prosince 1981 až do listopadu 1982 internován.

V prosinci 1990 byl zvolen prezidentem  republiky.

V roce 1983 mu byla udělena Nobelova cena za mír.

Kniha vyhrotila i spory na politické scéně 

Vydání knihy jen vyostřilo boj dvou táborů, kritiků a příznivců Walesy, spor mezi prezidentem Lechem Kaczyńským a premiérem Donaldem Tuskem se vyhrocuje. „I kdyby byly nějaké slabší chvilky v životopise Lecha Walesy, většina Poláků říká: 'Nechte ho na pokoji, byl hrdinou',“ brání Walesu Tusk. Současný prezident Lech Kaczyński, který spolu s bratrem Jaroslavem rovněž působil v Solidaritě, před několika dny prohlásil, že Walesa byl agentem Bolkem.

Walesa chce omluvu a navrhnul zahájit proceduru odvolání Kaczyńského z funkce hlavy státu. A nejen Lech Kaczyński přilil olej do ohnivé diskuse. Jeho bratr Jaroslav, dnes už bývalý premiér, překvapil tvrzením, že před sedmnácti lety na vlastní oči viděl originály dokumentů ověřené grafologem, které Walesovu spolupráci se státní bezpečností potvrzují.

Lech Walesa - z elektrikáře prezidentem

Lechu Walesovi bude v září 65 let. Vyučil se elektrikářem a nastoupil do gdaňských loděnic. V roce 1976 řekl na adresu režimu to, co se říkat nesmělo, a přišel o práci. S vyhlášením výjimečného stavu 13. prosince 1981 putoval na 11 měsíců do vazby. V roce 1983 mu byla udělena Nobelova cena za mír a v komunistickém Polsku se Walesa stal symbolem boje s totalitou. V zimě 1990 byl zvolen polským prezidentem.

Walesa si na počátku 90. let, kdy byl zvolen do čela státu, vybral za své nejbližší spolupracovníky právě bratry Lecha a Jaroslava Kaczyńské, s nimiž rozpoutal politický boj a štěpení v táboře Solidarity. Avšak s dvojčaty Kaczyńskými se zakrátko rozešel ve zlém a vzájemné nepřátelství přetrvává dodnes, a dokonce se stupňuje.

O Walesově minulosti spekulují jeho protivníci už roky. Avšak exprezident v roce 2005 získal potvrzení, že nebyl agentem komunistické tajné policie, naopak podle Institutu národní paměti (IPN) byl pronásledovanou osobou. Autoři knihy o minulosti Walesy doplnili jeho životopis o dokumenty, které z Walesy dělají donašeče.  

Lech Walesa si v červnu 1992 vypůjčil svazky, které o něm polská státní bezpečnost vedla. Po čase je vrátil v obálce s pečetí a razítkem - Otevřít jen se souhlasem prezidenta. Jenže po několika letech se ukázalo, že se část dokumentů ztratila. V obálce byly staré noviny. Do archivů se nevrátilo na sto stran dokumentů a přes padesát mikrofilmů. Walesa z napsání scénáře případu Agent Bolek obviňuje bratry Kaczyńské, své někdejší nejbližší spojence, s nimiž se později rozešel ve zlém a nevraživost trvá dodnes. „To jsou lidé, kteří se především mstí za to, že jsem je oba vyhodil. Oni byli dobří v boji, když jsem jim ukazoval, kde je jejich místo. Jenže oni by bojovali stále a všude, dnes jsem jejich hlavním nepřítelem já. Jsou to političtí slaboši,“ charakterizuje Kaczyńské Walesa.