Zemřel spisovatel Vladimír Neff

Praha - Z díla spisovatele, scenáristy a dramatika Vladimíra Neffa je známá především pentalogie Sňatky z rozumu, Císařské fialky, Zlá krev, Veselá vdova a Královský vozataj, která zachytila život dvou pražských měšťanských dynastií od pádu Bachova absolutismu až po rok 1945. Vladimír Neff zemřel 2. července 1983 v 74 letech. Jeho synem je spisovatel a novinář Ondřej Neff. Vladimír Neff se narodil 13. června 1909 v Praze v bohaté podnikatelské rodině. Mezi lety 1921 a 1925 navštěvoval reálné gymnázium v pražské Truhlářské ulici a poté až do roku 1928 obchodní akademii v Ženevě.

Po studiu pracoval ve skladu porcelánu ve Vídni a jako dobrovolník v obchodním domě v Brémách. Od roku 1935 pracoval jako cizojazyčný lektor v pražském nakladatelství Melantrich, ale už od roku 1939 se živil jako spisovatel z povolání. Krátce také pracoval jako scenárista na Barrandově.

Do literatury vstoupil Neff ve druhé polovině 30. let detektivními parodiemi a aktuální politickou satirou. Prvním úspěchem se stal psychologický román Třináctá komnata, který byl později zfilmován. Za okupace Neff pracoval na popularizujícím slovníkovém výkladu dějin filosofie Filosofický slovník pro samouky neboli Antigorgias, který vyšel v roce 1948.

Vydáno pod