Narodil se podnikatel Hynek Zátka

Praha - Hynek Zátka proslul jako úspěšný podnikatel, horlivý vlastenec a schopný politik. Základ jeho rodinného podnikání tvořila mouka a výrobky z ní. Podnikat začal už v roce 1840, kdy mu byla zamítnuta žádost o povolení ke studiu práv. Nejdříve založil obchod se solí, zemědělskými plodinami a sádrou. Po několika letech získal značný kapitál, který obratem investoval. Za získané peníze nejdříve zrekonstruoval mlýn v Březí u Boršova nad Vltavou. Poté založil velkostatek v Libniči.

Zátka se vedle obchodu se věnoval i dalším aktivitám. Mnoho času obětoval své politické kariéře. Nejdříve byl členem městského zastupitelstva a městské rady v Českých Budějovicích, přičemž svůj plat věnoval na založení nadace, z jejíchž úroků se nakupovaly knihy pro dívky prospívající v českém jazyce. Poté byl zvolen zvolen do zemského sněmu a do říšské rady. Tento mandát si podržel téměř 20 let. Zátka stál také u zrodu české Záložny a řady dalších, českému obyvatelstvu prospěšných institucí. Zájmy českých podnikatelů hájil i v Obchodní komoře.

Příkladný byl i rodinný život Hynka Zátky. Svůj život spojil s Terezií Marií, dcerou budějovického měšťana a krupaře. Ta se stala jeho zdatnou pomocnicí a oporou. Spolu měli devět dětí. Rodinným podnikáním se pak zabývali především tři z jeho synů. Nejstarší syn Ferdinand založil v Praze továrnu na cikorii a fíkovou kávu. Záhy se stal také největším výrobcem sodových vod v rakouském mocnářství.

Jeho mladší bratři Vlastimil a Dobroslav vedli rodinné podnikání v jižních Čechách. Roku 1884 založili firmu Bratři Zátkové. Společně zmodernizovali mlýn v Březí a začali s výrobou těstovin. Po smrti Ferdinanda převzali jeho pražský podnik a dále ho modernizovali. V Holešovicích postavili sodovkárnu, v Karlíně zahájili výrobu oplatek, keksů a jemných pečiv. V roce 1939 byl veškerý majetek rodiny zkonfiskován Němci.