8. červenec 2008 Condoleezzy Riceové

Očekává se, že letecký speciál s Riceovou na palubě přistane v Praze v deset hodin dopoledne. Ministryně se nejprve sejde s premiérem Mirkem Topolánkem, který pro ni prý jako dárek přichystal šperk s českými granáty a CD s českou klasickou hudbou. Po obědě ji pak přijme Karel Schwarzenberg, se kterým v sídle ministerstva zahraničí podepíší krátce po třetí hodině odpolední smlouvu o radaru.

Riceová se oficiálně zřejmě nesejde s žádným dalším českým politickým představitelem. S některými, například s předsedy obou parlamentních komor Přemyslem Sobotkou a Miloslavem Vlčkem, se ale pravděpodobně sejde na odpolední recepci na americkém velvyslanectví. Nebude zde chybět ani šéf protiraketové agentury MBA generál Henry Obering. Ten je hostem čtyřdenní odborné konference o protiraketové obraně, která shodou okolností začíná v Praze v úterý, přestože s podpisem smlouvy nemá přímou spojitost.

Den Riceová zakončí slavnostní večeří, kterou pořádá v Hrzánském paláci úřad vlády. Večeře se účastní mimo jiné i americký velvyslanec v ČR Richard Graber nebo náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Schůzka s prezidentem Václavem Klausem, který se stále zotavuje po operaci kyčelního kloubu, v plánu ministryně zapsána není.

Riceová by v hlavním městě měla přenocovat. Jméno hotelu je ale z bezpečnostních důvodů tajné. Z Prahy měla původně americká ministryně zahraničí zamířit do Polska, kde chtějí Spojené státy vybudovat základnu s protiraketovými střelami, pro jejichž potřebu má vzniknout český radar. Polský premiér Donald Tusk ale minulý týden oznámil, že nabídku USA na pomoc s modernizací armády, kterou svůj souhlas Polsko podmiňovalo, nepřijímá. V jednání s Američani chce ale pokračovat.

Vydáno pod