Po dvou měsících se vrací „čunkiáda“, Schwarzenberga čeká rozhodnutí

Praha - Dva měsíce jako by problém financí lidoveckého šéfa Jiřího Čunka neexistoval. Čunek se vrátil do vládních funkcí 1. dubna. Cestu zpět do vlády mu otevřel ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který nakonec ustoupil s tím, že osobní finance lidoveckého předsedy prověří auditorská firma, kterou vybere sám Schwarzenberg.

Americká detektivní kancelář Kroll, kterou ministr vypracováním auditu pověřil, již svou práci dokončila. Schwarzenberg oznámil, že se výsledky auditu bude zabývat až po podpisu česko-americké smlouvy o radaru. Smlouva o radaru je podepsána a veřejnost nyní čeká, jak se ministr Schwarzenberg rozhodne. Neboť právě v souvislosti s výsledky auditu ministr spojil své další setrvání ve vládním kabinetu.

Čunek podezřelý z korupce a z neoprávněného pobírání dávek

O osobu Jiřího Čunka, který byl v říjnu 2006 zvolen senátorem za obvod Vsetín a začátkem prosince 2006 se postavil do čela KDU-ČSL, se policie začala zajímat již v listopadu 2006. I přesto, že policie podezřívala Čunka z korupce, stal se v lednu 2007 prvním místopředsedou vlády a ministrem pro místní rozvoj. Čunek čelil podezření, že v době starostování ve Vsetíně přijal půlmilionový úplatek od realitní firmy H&B Real. Důkazem měla být i skutečnost, že si 14. února 2002 uložil na svůj účet 497 tisíc korun. Realitní firma přitom krátce předtím vybrala ze svého účtu sumu o dva tisíce korun vyšší. Peníze měl dostat za prodej 51 procent podílu města ve firmě Vsetínské byty společnosti H&B Real. Stíhání Čunka nakonec státní zástupce v srpnu zastavil.

Přesto nejasnosti kolem majetku nakonec přiměly Čunka rezignovat. Korupční aféra na začátku listopadu nakonec donutila Čunka kabinet opustit. Důvodem jeho odchodu bylo i rozhodnutí nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké případ jeho údajné korupce opět otevřít. ČT tehdy v pořadu Reportéři ČT poukázala na to, že Čunkova šestičlenná rodina tehdy kvůli podprůměrným příjmům pobírala sociální dávky, přitom v téže době si Jiří Čunek do bank uložil celkem 3,5 milionu korun. Tuto kauzu nakonec policie koncem ledna odložila s tím, že se neprokázalo, že Čunek zamlčel příjmy důležité pro přiznání sociálních dávek.

Jiří Čunek vysvětluje původ svých peněz

V prvních dnech aféry nedokázal původ uložených peněz věrohodně vysvětlit a v jeho odpovědích se objevovaly rozpory. Čunek nejprve tvrdil, že jde o úspory, které našetřil s manželkou a které pocházejí z doby, kdy ještě nebyl starostou. Poté přišel s verzí, že peníze mu byly vyplaceny po krachu Universal banky, ve které si ještě před vstupem do politiky uložil uspořený jeden milion korun. Na konci ledna v této souvislosti v České televizi zveřejnil doklady, které měly prokázat původ peněz uložených v roce 2002 na jeho účet.

Zlom v kauze nastal 8. června, kdy Nejvyšší státní zastupitelství odebralo Čunkovu kauzu přerovskému žalobci Radimu Obstovi a spis přidělilo do Jihlavy. Důvodem pro změnu žalobce byla podle nejvyšší státní zástupkyně procesní chyba. Jihlavský státní zástupce Arif Salichov v srpnu stíhání vicepremiéra kvůli řadě procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích klíčové svědkyně Marcely Urbanové zastavil. Zastavení stíhání definitivně potvrdilo nejvyšší státní zastupitelství v druhé polovině listopadu.