Uplynulo 65 let od největší tankové bitvy v dějinách lidstva

Praha - 12. července uplynulo již 65 let od bitvy u ruské vesnice Prochorovka. Jednalo se o největší tankovou bitvu v dějinách, účastnilo se jí na 1500 německých a ruských tanků. Bitva byla součástí padesátidenních bojů o kurský výběžek.

V roce 1942 provedli Němci rozsáhlou ofenzivu, díky které se dostali až k podhůří Kavkazu. Po porážce u Stalingradu se ale nacisté museli stáhnout a stabilizovat frontu. U města Kursk vzniknul výběžek, na který chtěl Hitler zaútočit a odříznout tak sovětské síly.

V německém generálním štábu ale nebyla shoda v otázce kurské operace - někteří generálové byli pro rozsáhlejší útok, jiní byli spíše pro defenzivní strategii. Hitler nakonec rozhodl šalamounsky - zaútočil, aby se mohl poté snadněji bránit. Jenže se dopustil několika chyb, operace byla špatně načasovaná a navíc byly některé důležité jednotky rozptýleny.

Sověti navíc byli na německý útok velice dobře připraveni - od britských spojenců měli přesné špionážní informace o síle německých jednotek, věděli dokonce den i hodinu, kdy bude operace zahájena.

Bitva u Prochorovky byla unikátní nejen počtem tanků, které se zde střetly, ale i způsobem boje - tanky bojovaly na velmi malém prostoru, docházelo dokonce i ke kolizím mezi jednotlivými stroji.

V bitvě u Kurska padlo čtvrt milionu ruských vojáků, Němci však definitivně příšli o iniciativu na ruské frontě, tanky, které ztratili již do konce války nedokázali nahradit.