První finále tenisového turnaje ve Wimbledonu

Londýn - V současnosti nejstarší a zřejmě nejprestižnější turnaj v tenise se 19. července 1877 dočkal prvního finálového utkání. Wimbledonu se tehdy zúčastnilo 22 hráčů, kterým po deset dní kraloval Spencer William Gore, jenž také nakonec zvítězil. Vstupné tehdy bylo jeden šilink a utkání sledovalo 200 diváků. Wimbledon založil sportovní novinář Henry Jones a turnaj zanedlouho získal velkou tradici v nově založeném All England Clubu.

Prvních sedmi turnajů se však zúčastnili pouze muži, ženy si na Wimbledonu poprvé zahrály až v roce 1884. První vítězkou se tehdy stala Maud Watsonová. V témže roce se také začala hrát čtyřhra. Od roku 1901 se pak turnaj otevřel i zahraničním hráčům. Na vítězství si ale museli zahraniční tenisté počkat až do roku 1907, kdy zvítězil Australan Norman Brookes.

Typickým znamením Wimbledonu je anglické proměnlivé počasí. Prestižní turnaj si zakládá na své historii, což dokazují například šatny, které jsou dodnes dřevěné a zcela původní.

Ve druhé polovině čtyřicátých let minulého století se na turnaji začali uplatňovat i hráči z tehdejšího Československa. V roce 1949 se tak prvním českým finalistou Wimbledonu v historii stal Jaroslav Drobný, jenž si o pět let později došel pro celkové vítězství. Drobný svůj triumf ale tehdy vybojoval s egyptským pasem.

Vydáno pod