Odešla fotbalová legenda František Plánička

Praha - Bezmála tisíckrát vyběhl na trávník, aby v červenobílém "sešívaném" dresu hájil barvy svého klubu. Fotbalová legenda, slavistický brankář František Plánička dohrál poslední zápas 20. července 1996 v požehnaných dvaadevadesáti letech. Jeden z nejlepších a nejpopulárnějších brankářů československého i světového fotbalu, známý svými efektními robinzonádami v brance, se narodil v Praze na Letné 2.července 1904. Už ve čtrnácti letech chytal za Slovan Praha VII a než si Františka všiml vyhledávač talentů pražské Sparty, střežil branku Bubenče. Sparťanským funkcionářům se ale nelíbila Pláničkova drobná postava, a tak zklamaný František po půlročním tréninku na Letné odešel na sousední Slavii.

V té době jistě netušil, že se sešívaný dres stane natrvalo jeho jediným klubovým oblečením po 16 let, přesněji od 1.října 1923 až do svého zranění 14.června 1938; tehdy si zlomil ruku při utkání na mistrovství světa proti Brazílii. Za Slavii odehrál 969 oficiálních utkání.

Červenobílý dres vyměnil pouze za dres reprezentační, a to celkem v 73 zápasech (1926-38), z toho ve 37 v roli kapitána. Poprvé nastoupil 17.ledna 1926 v přátelském zápase v Turíně proti Itálii a naposledy stál ve fotbalové brance jako dvaasedmdesátiletý, kdy chytal za bývalé internacionály Slavie.

Vydáno pod